Powered by Blogger.
Kurun Najwa728 x 90

Bicara Pagi Rabu 3.9.2014

 Assalammualaikum dan Salam 1Malaysia..
Tazkirah yang menusuk kalbu jom hayati setiap bait-bait tulisannyer..

1. Solat bukanlah "tayar ganti" yang anda tarik keluar ketika dilanda masalah,tapi ia adalah stereng yang menunjukkan jln benar.

2. Maka,kenapa cermin depan  kereta begitu besar dan cermin pandang belakang begitu kecil?Ini kerana masa lalu kita tidak begitu penting seperti masa lalu kita tidak begitu penting seperti masa hadapan kita maka pandanglah kehadapan dan majulah.

3.Persahabatan ibarat sebuah buku.Ia mengambil masa yang sedikit untuk dibakar tapi bertahun-tahun untuk ditulis.

4. Semua perkara dalam kehidupan ini hanya sementara.Jika ia berjalan dengan baik nikmatilah,ia takkan kekal lama,jika ia berjalan dengan teruk jangan sedih ia juga tak akan kekal lama.

5. kawan-kawan lama adalah emas, kawan-kawan baru adalah berlian,jgn lupa emas tersebut kerana untuk memengang sebutir berian anda sentiasa memerlukan tapak emas.

6.Acapkali ketika kita hilang harapan dan berfikir inilah pengakhirannya,ia hanyalah liku,bukannya penamat

7.Apabila Allah SWT menyelesaikan masalah-masalah anda,anda percaya memiliki kemampuan.Apabila Allah swt tidak menyelesaikan masalah-masalah anda.DIA pecaya akan kemampuanmu.

8.Seorang yang buta bertanya kepada seorang lelaki bijaksana"bolehkah ada sesuatu yang lebih teruk berbanding kehilangan penglihatan?"Dia menjawab,Ya kehilangan visi anda.

9.Ketika anda mendoakan orang lain,Allah swt mendengar kepada anda dan merahmati mereka kadang-kala apabila anda selamat dan bahagia ingatlah bahawa seseorang telah mendoakan anda.

10.Rasa bimbang tidak menghilangkan masalah hari esok,ia menghilangkan kedamaian hari ini.Jika anda benar-benar menikmati kata-kata ini,mohon sebarkan kepada yang lain.Ia boleh menerangi hari seseorang.

1 comment:

,")..Terima Kasih kerana sudi utk memberi sepatah dua kata dekat ana yer...
Terbuka renda tertanggal butang,
Kebaya AcIk Ana butang selari;
Jika tiada aral melintang,
Sila LA Lagi DATANG kemari.('',