IbU AinUl,ALiF &Aisy

Parenting,Lifestye,Review,Contest & Giveaway EMAIL:adna2029@gmail.com

Latest Post
Loading...
Copy Close

Bismillahirrahmanirrahim / بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم‬ ...

Kuih Raya Kegemaran Saya

http://www.dayanazahari.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html#.Va3ElLVjVnQ 
klik banner kalau nak join ya

 Hasil carian imej untuk kuih batang burukBiskut batang buruk popia mini

BAHAN-BAHAN

- 1 bungkus kulit popia saiz besar
- kacang hijau secukupnya
- gula halus secukupnya
- minyak masak

CARA-CARA

1. Kulit popia dipotong lebar 1 – 1.5 inci dan digulung. Lekatkan gulungan menggunakan telur atau air
2. Goreng sehingga kulit popia kekuningan atau masak.
3. Kacang hijau digoreng dengan api perlahan tanpa minyak. Goreng sehingga masak sehingga kulit kacang hijau bertukar warna. Sejukkan, kemudian dikisar sehingga halus serta di ayak.
4. Kacang hijau kisar dan gula halus secukup rasa dicampur. Salutkan kulit popia menggunakan campuran kacang hijau dgn gula.
5. Simpan dalam bekas kedap udara untuk dinikmati bila-bila

ok nak habaq bagi kuih yg ana suka adalah kuih batang buruk..kuih ni sedap oo di makan masuk mulut berapi ja muahaha..yp kan nk buat dia ya allah bercinta sungguh mana daknya..sehari baru nak siap oo..
Bagikan :
+
Previous
Next Post »
5 Komentar untuk "Kuih Raya Kegemaran Saya"

sedap tuu...boleh test buat nti...

BW sini dari segmen yang sama..
http://kasihkuamani.blogspot.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html

Suka batang burok juga tapi yg original..

Wah ni salah satu kuih kesukaan KP lah :)
Singgah sini dari segmen yg sama :)

http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html

Dayana pun sukaa sangat batang buruk! Tahun ni raya tak jumpa lagi :( nak habis Syawal dah pun

,")..Terima Kasih kerana sudi utk memberi sepatah dua kata dekat ana yer...
Terbuka renda tertanggal butang,
Kebaya AcIk Ana butang selari;
Jika tiada aral melintang,
Sila LA Lagi DATANG kemari.('',

 
Template By Kunci Dunia
Back To Top