Powered by Blogger.
Kurun Najwa728 x 90

#MyTravelokaEscapade: Beberapa Perkara Yang Ingin Saya Melawat Ke Sabah Bersama Traveloka

Hasil carian imej untuk traveloka promosiHasil carian imej untuk Sabah


Sabah destinasi yang ana dan keluarga  ingin pergi wow kenapa ya..
kerana ai adalah Negeri di Bawah Bayu, Sabah, yang merupakan negeri kedua terbesar di Malaysia, yang terdiri daripada 13 negeri dan 3 wilayah persekutuan. Dengan kawasan yang menjangkau 72,500 kilometer persegi, dipenuhi dengan pantai yang dikelilingi oleh Laut China Selatan di bahagian Barat, Laut Sulu di bahagian Timur Laut dan Laut Celebes di bahagian Timur, Sabah terletak di bahagian paling utara Borneo dan juga merupakan pulau ke-3 terbesar di dunia.


Klimat / Suhu di sabah adalah :-

Iklim di seluruh negeri Sabah adalah iklim khatulistiwa / tropika dengan anggaran suhu 32°C (90°F) bagi kawasan tanah rendah dan purata suhu 21°C (70°F) bagi kawasan tanah tinggi. Sabah secara kebiasaannya adalah panas dan cerah sepanjang tahun. Dalam iklim tropika seperti ini, ia adalah dinasihatkan untuk berpakaian selesa dalam kain linen yang ringan, kain jenis kapas, baju kemeja-T, seluar pendek, atau seluar jeans untuk mengelakkan rasa terlalu panas. Hujan juga adalah biasa sepanjang tahun, tetapi ia boleh menjadi jauh lebih lembap ketika musim Monsun Timur Utara (Oktober - Februari), dan panas / kering antara bulan Mei dan September.
Di sabah juga terdapat Flora dan Fauna
Tahukah kita bahawa kajian hidupan liar yang dibuat oleh National Geographic mendedahkan bahawa 10 kilometer persegi Sabah mempunyai lebih banyak flora dan fauna daripada Amerika Utara dan Eropah digabungkan? Hutan di Sabah dikelaskan sebagai hutan hujan dimana saintis menganggarkan ia pada 130 juta tahun - salah satu yang tertua di dunia! Kinabalu Park, yang meliputi kawasan sekitar Gunung Kinabalu merangkumi kira-kira 754 kilometer persegi. Ia adalah syurga botani untuk himpunan spesis tumbuhan dan hidupan liar yang paling luar biasa di dunia . Tumbuh-tumbuhan di taman boleh berubah dari hutan tropika rendah yang subur ke padang rumput alpine sejuk dan lain-lain. Rafflesia, bunga terbesar di dunia, juga ditemui di sini. Bunga parasit ini mengambil masa kira-kira 9 bulan untuk mekar, tetapi hanya hidup untuk 3-4 hari dengan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan untuk menarik serangga seperti lalat untuk pendebungaan. Selain itu, tumbuhan periuk kera yang terbesar di dunia (Tumbuhan pemakan serangga , Nepenthes Rajah), yang merupakan endemik kepada Gunung Kinabalu juga boleh didapati di sini. Walaupun kebanyakan mamalia hidup di kawasan tanah rendah sekitar Taman Kinabalu, primat seperti langur, monyet, ungka, kera hantu dan kongkang juga pernah ditemui di dalam Taman Kinabalu. Selain itu, taman ini juga merupakan rumah kepada haiwan yang lebih besar seperti harimau jarang dahan, babi hutan, beruang matahari, 3 spesis rusa (rusa sambar yang besar, kijang kecil dan kancil), dan mamalia kecil yang lain seperti tikus kasturi, tupai, serta beberapa spesies insektivor seperti tikus kembang bulan. Pada tahun 2000, Taman Negara Kinabalu telah ditetapkan oleh UNESCO secara rasmi sebagai Tapak Warisan Dunia kerana biodiversiti yang tinggi di taman itu dan juga kerana lebih separuh daripada keluarga tumbuhan berbunga dan haiwan di situ adalah terancam.

Hasil carian imej untuk Sabah

Rakyat dan Sejarah Sabah


Penduduk Sabah terdiri daripada 33 kumpulan pribumi yang berkomunikasi dalam lebih 50 bahasa dan 80 dialek etnik. Kadazan-Dusun adalah kumpulan etnik yang terbesar di Sabah yang membentuk hampir 30% daripada keseluruhan jumlah penduduk. Pesta Menuai yang disambut pada 30 & 31 Mei setiap tahun adalah percutian yang amat diraikan oleh etnik Kadazan-Dusun bagi menghormati Roh Beras dan untuk bersyukur di atas tuaian yang banyak. Bajau, atau juga dikenali sebagai 'Koboi Timur', dan Murut, iaitu orang-orang bukit dan pemburu kepala pada masa lalu, adalah kumpulan etnik kedua dan ketiga terbesar di Sabah. Suku kaum lain-lain adalah termasuk suku kaum bumiputera seperti Bisaya, Melayu Brunei, Bugis, Kedayan, Lotud, Ludayeh, Rungus, Suluk, Minokok, Bonggi, Ida'an, dan banyak lagi. Di samping itu, orang Cina juga termasuk dalam kumpulan utama bagi penduduk bukan pribumi.
Sejarah Sabah boleh dikesan kembali kepada kira-kira 20,000 - 30, 000 tahun yang lalu dengan bukti-bukti yang mencadangkan bahawa manusia awal telah wujud. Syarikat Berpiagam Borneo Utara berfungsi memerintah Sabah (kemudian dikenali sebagai Borneo Utara) dari tahun 1881 sehingga 1942, apabila tentera Jepun menyerang Borneo Utara semasa Perang Dunia II. Akibat peperangan yang menghancurkan itu, Syarikat Berpiagam Borneo Utara tidak mempunyai sumber kewangan untuk membina semula negeri Sabah. Oleh sebab demikian, wilayah itu telah diletakkan di bawah kawalan pejabat kolonial dan menjadi tanah jajahan British pada 15 Julai 1946. Beberapa tahun selepas itu, Sabah mencapai pemerintahan sendiri dari British, dan telah bersatu dengan Tanah Melayu, Sarawak dan Singapura untuk membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

Geografi & Alam Sekitar

Sabah adalah negeri yang kedua terbesar di Malaysia selepas Sarawak, dan berkongsi sempadan di rantau barat selatan Sabah. Bersama-sama dengan Sarawak, ia juga berkongsi sempadan dengan Kalimantan Timur Indonesia di bahagian selatan. Struktur geografi negeri ini adalah campuran kawasan pantai, pergunungan dan hutan hujan tropika. Salah satu daripada kawasan yang paling menonjol di Sabah adalah terletak di pusat kawasan tengah Sabah iaitu Banjaran Crocker, yang menempatkan beberapa gunung dengan pelbagai ketinggian kira-kira 1,000 meter kepada 4,000 meter. Puncak tertinggi julat ini pada 4095 meter (13435 kaki) di atas paras laut adalah dikenali sebagai Gunung Kinabalu, iaitu salah satu gunung tertinggi di Asia Tenggara. Terdapat pelbagai Crocker Gunung terbentang dari arah utara ke selatan, membahagikan kawasan berbukit di sebelah barat dengan dataran di sebelah timur. Aliran dari Mountain Range Crocker ke Laut Sulu di timur Sandakan sepanjang 560km juga membuatkan Sungai Kinabatangan sebagai sungai terpanjang di Sabah. Seperti kawasan hutan tebal tropika di negeri ini, Sungai Kinabatangan juga membantu banyak hidupan liar yang menarik dan merupakan rumah habitat yang unik hanya di rantau ini.
Sabah mempunyai sejarah yang lama dengan mengetepikan kawasan semula jadi yang penting untuk pemuliharaan flora dan fauna yang unik. Kawasan hidupan liar ini penting bagi tujuan perlindungan pantas dan fleksibel bagi hidupan-hidupan liar dan habitat-habitat termasuk:
  • Maliau Basin, atau digelar sebagai 'Lost World Sabah', terletak di kawasan terpelihara yang mengelilingi Sungai Maliau di Tawau; yang terletak di bahagian selatan Negeri Sabah. Lembangan Maliau adalah satu himpunan luar biasa bagi 12 jenis hutan, yang terdiri daripada hutan montane rendah yang dikuasai oleh pokok Agathis megah, hutan rawa yang unik, dan hutan dipterokarpa tanah rendah / bukit.
  • Lembah Danum, iaitu tanah seluas 438 kilometer persegi yang tidak terganggu dan terletak 70km barat Lahad Datu adalah salah satu kawasan pemuliharaan terkaya di dunia dengan lebih 200 spesies pokok sehektar berkembang maju di atasnya. Ia merupakan rumah semulajadi untuk spesies hidupan liar terancam seperti Badak Sumatra, Banteng, Gajah Asia, Orang Utan, dan Monyet Proboscis.
  • Imbak Canyon, iaitu kawasan pemuliharaan yang terletak lebih 300 km tenggara Kota Kinabalu adalah salah satu daripada baki kawasan hutan hujan tanah rendah terbesar dan terakhir dan tidak terganggu di Sabah. Dalam laman web ini, anda boleh melihat Imbak Falls, iaitu salah satu air terjun di Sabah dengan ketinggian 30 meter yang amat menawan di Malaysia.
  • Tabin, atau lebih dikenali sebagai Rizab Hidupan Liar Tabin adalah disebabkan bilangan besar haiwan yang menduduki hutannya, dimana sebilangan adalah sangat terancam. Tiga mamalia terbesar di Sabah, iaitu Gajah kerdil Borneo, Badak Sumatra dan Tembadau (Lembu Liar Borneo), 8 spesies primat, 3 spesis kucing yang berada dalam senarai hidupan liar yang dilindungi, bersama-sama dengan 42 keluarga yang mewakili 220 spesis burung juga boleh didapati di rizab ini.
  • Rizab Hutan Kabili-Sepilok, di mana Pusat Orang Utan Sepilok terletak, melindungi sebahagian kecil hutan tropika tanah rendah Dipterokarpa yang juga meliputi kawasan paya bakau yang kecil. Rizab ini juga melindungi orang utan yang telah diselamatkan, dipulihkan dan dilepaskan ke dalam hutan. Selain daripada orang utan, ia juga merupakan rumah makhluk kecil lain-lain yang diabaikan

Hasil carian imej untuk Sabah

Ekonomi Sabah

Ekonomi di Sabah sentiasa bergantung kepada industri eksport bagi komoditi utama dan komoditi-komoditi lain yang diproses secara minima. Selain daripada pengilangan kayu yang biasa dilakukan, sektor pertanian, pelancongan dan pembuatan juga semakin meningkat, dan ianya semakin pantas menjadi sumber utama ekonomi di negeri Sabah. Walau bagaimanapun, petroleum, minyak sawit dan koko masih kekal sebagai tiga komoditi yang sentiasa dieksport keluar dari negeri ini. Oleh sebab sumber-sumber semulajadi yang kaya di negeri ini, hampir 1/7 tanah di kawasan sekitar Sabah adalah sesuai untuk membangunkan sektor pertanian.

Pertanian :- Sabah adalah pengeluar tunggal minyak kelapa sawit dan koko di Malaysia. Perladangan kelapa sawit meliputi lebih 700,000 hektar di kawasan Pantai Timur Sabah, dan ia juga telah menyumbang kira-kira 25% daripada eksport minyak kelapa sawit mentah negara. Secara tradisinya, Sabah bergantung kepada eksport yang berasaskan kayu balak, tetapi dengan kekurangan hutan semula jadi yang semakin meningkat pada kadar yang membimbangkan, usaha ekologi untuk menyelamatkan baki kawasan hutan hujan semulajadi telah dibuat pada awal tahun 1982.

Pembuatan :-Terdapat beratus-ratus SMI dan SME di negeri Sabah, dan terdapat beberapa syarikat yang telah membuat nama di sini seperti Gardenia, Ken Chong, Cap Kuda, dan banyak lagi. Dengan galakkan perindustrian yang diberikan oleh kerajaan negeri Sabah melalui pelan Koridor Pembangunan Sabah; tumpuan khusus di kawasan Sepanggar di mana KKIP Industrial Park dan Terminal Kontena Sepanggar Port terletak, tidak lama lagi akan mempunyai lebih banyak syarikat pembuatan yang akan bermula di sana dalam tempoh masa terdekat.

Pelancongan di Sabah :- Eko-pelancongan adalah penyumbang utama kepada ekonomi di negeri Sabah. Sama ada pantai berpasir putih, hutan hijau yang subur, hidupan liar yang eksotik, pengembaraan yang menyeronokkan, masakan yang sedap, atau budaya yang kaya, Sabah sentiasa mempunyai sesuatu untuk setiap orang. Sabah juga merupakan tuan rumah kepada salah satu tapak menyelam popular di dunia, iaitu Pulau Sipadan; dan juga Tapak Warisan Dunia iaitu Taman Negara Kinabalu oleh sebab ekosistemnya yang kaya dengan kehidupan marin dan habitat hidupan liar.

Bahasa :-Bahasa Malaysia adalah bahasa kebangsaan yang ditutur secara luas di seluruh etnik di Sabah. Walau bagaimanapun, orang Sabah bercakap Bahasa Malaysia dengan dialek Sabahan Baku, sedikit berbeza daripada dialek orang Malaysia Barat. Selain daripada bahasa ibunda masing-masing seperti Kadazan, Dusun, Bajau, dan Murut; bahasa Mandarin dan beberapa dialek Cina seperti Hakka dan Kantonis, serta bahasa Inggeris juga dituturkan di sini.

Orang-Orang Sabah

Kazadan / Dusun
Kadazan-Dusun adalah istilah yang diberikan kepada penyatuan klasifikasi dua puak asli di Sabah. Mereka juga merupakan kumpulan etnik terbesar yang terdiri daripada kira-kira 1/3 daripada penduduk - Kadazan dan Dusun. Secara tradisinya, kebanyakan daripada mereka adalah petani tradisional yang menanam padi beras dan padi huma, serta memancing dan memburu. Tarian Sumazau merupakan tarian tradisional masyarakat Kadazan-Dusun.
Murut
Murut adalah sebuah kumpulan etnik peribumi, yang terdiri daripada 29 kumpulan sub-etnik yang menduduki kawasan pedalaman di kawasan utara Borneo. Murut adalah etnik Sabah yang terakhir untuk membuang amalan memburu kepala. Ini adalah kerana mengumpul kepala musuh merupakan peranan tradisinya yang penting dalam kepercayaan kerohanian orang Murut. Terjemahan literal bagi orang Murut adalah "orang bukit". Secara tradisinya, mereka adalah penanam padi huma dan ubi kayu. Selain itu juga, mereka juga melakukan aktiviti-aktiviti seperti memburu dan menangkap ikan. Orang Murut juga tinggal di rumah panjang berhampiran sungai, dan juga menggunakan sungai untuk bergerak ke mana-mana.

Bajau dan Kumpulan Kindred
Orang-orang Bajau adalah sebuah kumpulan etnik peribumi yang tinggal di kawasan Pantai Barat (Putatan, Tuaran, Kota Belud, Kota Marudu, Papar) dan Pantai Timur Sabah (Kudat, Sandakan, Lahad Datu, Kunak, Semporna, Tawau). Mereka bekerja sebagai petani dan nelayan. Selain menjadi pakar penyelam, mereka juga popular dengan menunggang kuda. Oleh sebab itu, kaum Bajau di Pantai Barat juga dikenali sebagai 'koboi timur', manakala kaum mereka di kawasan Pantai Timur kadang-kadang dirujuk sebagai 'Sea Gypsies' oleh sebab cara pelayaran mereka.
Lain-lain
Penduduk peribumi lain di negeri ini termasuk Rungus, Iranun, Bisaya, Tatana, Lun Dayeh, Suluk, Sino, Ida'an, Bugis, Kagayan, Tindal, Tobilungm Lobu, Bonggi, Tidong dan banyak lagi. Bumiputera adalah satu istilah di Malaysia untuk menggambarkan bangsa Melayu dan pribumi di Asia Tenggara, terutamanya di Malaysia. Istilah ini boleh diterjemahkan secara literal sebagai 'putera tanah itu'.
Orang Bukan Asli
Orang Cina terdiri dari kumpulan bukan pribumi yang terbesar di Sabah. Mereka menetap di Sabah sekitar abad ke-19 dan bekerja sebagai pelombong apabila logam berharga seperti emas dan bijih timah ditemui. Majoriti etnik Cina di sini adalah berketurunan Hakka, dan ramai daripada mereka terlibat dalam bidang pertanian sehingga hari ini, terutamanya mereka yang tinggal di kawasan luar bandar seperti Tenom dan Kudat.

Budaya & Seni

Dengan kepelbagaian penduduk yang mempunyai lebih daripada 30 kaum etnik dan budaya yang berbeza, anda akan terpesona dengan tradisi dan adat berbeza yang telah lama menjadi sebahagian daripada kehidupan harian rakyat Sabah. Anda juga boleh melihat berbagai pakaian tradisi puak-puak yang masih mengekalkan banyak reka bentuk dan warna asal mereka. Pakaian tradisional ini termasuk manik antik, rantai dan tali pinggang, barang kemas perak yang antik dan diukir dengan tangan, dan tali pinggang syiling perak lama yang diturunkan dari generasi ke generasi. Selain daripada itu, setiap kumpulan peribumi juga mempunyai tarian unik mereka sendiri dan juga muzik dan kraftangan yang membezakan diri mereka daripada satu sama lain.
Hasil carian imej untuk Sabah

Tutur Cara

Sabah, yang juga merupakan sebahagian daripada Malaysia, masih mengekalkan amalan dan adat seperti berpakaian sopan dan membuka kasut sebelum memasuki tempat-tempat ibadat seperti masjid atau kuil. Walaupun berjabat tangan adalah diterima secara umum, bagaimanapun, beberapa wanita Islam hanya akan menganggukkan kepala dan senyum sebagai tanda perkenalan. Menganggukan kepala dan bersenyum adalah cara yang paling mudah untuk menyambut sesiapa tanpa masalah.

terdapat 13 Destinasi menarik Untuk di Lawati antaranya adalah:

1) Pulau Manukan, Sapi dan Mamutik.
Ketiga-tiga pulau ini agak dekat dengan tanah besar. 
Kita boleh pilih untuk ke sebuah pulau sahaja atau pergi ketiga-tiga buah
 pulau tersebut untuk snorkelling, mandi-manda, bersukan atau sekadar 
merehatkan badan. Pasir memutih dengan airnya yang jernih... perghh..


Untuk ke pulau tersebut sila dapatkan bot di Jesselton Point. 
Seeloknya jangan terus terkam kaunter yang pertama kerana 
kekadang kita akan dapat best deal di kaunter yang tengah. Snorkelling
 set dan life jacket lain harga. Sila pastikan pukul berapa mereka 
akan menjemput kita pulang.
2) Tamu Gaya di Gaya Street.
Tamu Gaya seakan-akan pasar tani yang banyak terdapat di semenajung Malaysia.
 Berbagai barangan seperti makanan, barangan kraf, servis mengurut kaki dan 
sebagainya dijual di sini. Ia hanya diadakan pada hari Ahad sahaja.
3) Pasar Filipina
Dinamakan sedemikian kerana dimulakan oleh migran Filipina lama dahulu. 
Pasar ini menjual barangan kraftangan hasil buatan berbagai suku kaum 
di Sabah. Yang paling banyak dijual sudah tentunya barangan perhiasan wanita 
seperti batu permata, mutiara, batik, t-shirts dan cenderahati.
Terletak di waterfront antara pasar buah dan pasar basah, ia merupakan tempat 
yang sesuai untuk membeli-belah sebelum pulang.
4) Signal Hill Observatory Platform
Terletak di kawasan paling tinggi (dah tentulah kan hehe..), ia tempat yang
 sesuai untuk melihat sebahagian bandar Kota Kinabalu. Hanya beberapa minit 
berkereta dari Padang Merdeka. Kalau naik teksi kena RM10-15 lah juga. 
5) Lok Kawi Wildlife Park
Waktu beroperasi: 9.30am - 5.30pm | Tiket dewasa: RM10
Ia terletak di jalan lama Penampang-Papar dan dibahagiakan kepada dua
 komponen iaitu zoologi dan botani. Dengan menjadikannya taman
 untuk keluarga, zoo kanak-kanak telah diberikan keutamaan. Diantara
 binatang yang dipelihara di sini ialah Borneo Pygmy elephants, monyet 
Proboscis yang menjadi maskot Tourism Malaysia, harimau Malaya dan
 juga beberapa spesis rusa.


Nak jungle trekking sejauh 1.4km pun boleh. Berjalan dengan anak-anak 
di sini sampai belajar secara santai memang seronok. Bawalah mereka 
berjalan tempat-tempat begini semasa mereka kecil, bila dah remaja kita 
cakap Jom pergi zoo! Dia akan balas balik hah, pergi zoo?? hehe..


Masa ke sini dulu aku sedang mengandung 7 bulan. Ya Allah mengah!
 Melayan anak punya pasal. Saja aku try minta tiket OKU tapi tak berjaya hehehe..
6) Masjid Likas
Masjid in terletak kira-kira tiga kilometer dari bandar Kota Kinabalu, jalan yang
 sama menuju ke Universiti Malaysia Sabah. Masjid ini mampu memuatkan
 sekitar 9,000-12,000 jemaah dalam satu-satu masa melebihi kapasiti 
yang mampu ditanggung oleh Masjid Negeri.


Berhampiran laut, masjid ini kelihatan terapung diatas lagun yang dibina di 
sekelilingnya. Bila bulan mengambang penuh lagi cantik.


Kepada yang tak mampu menyewa kereta tu naik saja nas no 5A. 
7) Coral Flyer
Ya Allah best nya ziplining dari Pulau Gaya ke Pulau Sapi! Dari pulau ke pulau tu...
 250m. Tak pernah lagi buat flying fox sejauh tu. Cuba bayangkan excitement,
 thrill dan keindahan laut di Taman Tuanku Abdul Rahman dan hutan, wallawehhh..!


Berlepas dan ketibaan bermula di Jesselton Point Jetty.


Coral Flyer
Coral Flyer
Sumber di sini.
Memandu selama 2.5 jam dari Kota Kinabalu kita akan sampai di Kundasang/
Ranau dimana terletaknya Kinabalu Park yang tersenarai dalam UNESCO
 World Heritage Site. Di sini lagi banyak produk pelancongan yang menarik.
8) Rumah Terbalik
Apa yang anda ingat dengan nama Tamparuli? Jambatan? Takdelah besar benar 
jambatan tu. Yang lebih menarik ialah www.upsidedownhouse.com.my yang
 beralamat di Kampung Telibong, Batu 21, Jalan Telibong, Tamparuli, daerah Tuaran. 
Nak pergi ke Gunung Kinabalu kita kena lalu Rumah Terbalik ini yang pertama seumpamanya di Malaysia.Merupakan sebuah rumah kampung yang serba lengkap hiasan dalamannya tetapi dipasang secara terbalik termasuklah kereta. Jangan risau nak bawa ahli keluarga yang berkerusi roda kerana ianya wheelchair friendly.9) Kinabalu Park
Owh ini mungkin anugerah terhebat yang kita ada. Sangat indah dan nyaman di sini. Kita boleh buat jungle trekking  bersama keluarga. Kepada yang lebih adventurous boleh mendaki Gunung Kinabalu. Untuk pendakian, pastikan mountain guide (malim gunung) anda berlesen dan daftar dulu ya kerana jumlah pendaki dihadkan dalam satu-satu masa.


Bawa anak-anak jungle trekking di sini, seronok! Ala.. paling jauh 1km je...10) Kundasang War Memorial.
Tempat untuk mengimbau sejarah pendudukan Jepun di Sabah. Bagaimana tragisnya askar British yang menjadi tawanan tentera Jepun yang dipaksa berjalan kaki dari Sandakan. KWM bukan kubur tetapi taman peringatan yang cantik dengan senarai nama-nama perwira yang gugur.


Setiap tahun ada saja keluarga tentera ini yang akan melawatnya. Terletak di kawasan berbukit, pemandangannya sungguh indah menghadap Gunung Kinabalu dan kawasan penanaman sayuran di Kundasang.
11) Desa Dairy Farm
Ladang penternakan lembu ini sangat cantik. Pernah sekali dulu aku datang semasa dedaun bertukar merah. Tidaklah semua tetapi dapatlah juga bergambar berlatar belakangkan daun yang macam dalam musim luruh tu. Iklan susu yang keluar kat tv tu shoot kat sini jer... bukannya di New Zealand pun.


Jangan lepaskan peluang ke sini okay. Tak lengkap lawatan ke Kota Kinabalu tanpa ke Desa Dairy farm. Sila lihat gambar di sini dan di sini.


12) Tagal Sungai Moroli di Kg Luanti
Bermain dengan ikan sebesar betis. Tak nak cakap banyak, wajib pergi ! Sila lihat gambar di sini.
13) Ladang Teh Sabah Tea
Sabah Tea ialah teh organik yang ditanam di Ranau. Terletak bersebelahan dengan Tagal Sungai Moroli Kg Luanti, penginapan juga disediakan di sini disamping factory tour. Restoran pun ada.


Dengan adanya traveloka.com.my ke mana saja kita boleh pergi..ia menjimatkan masa ,duit dan sebagainya..di taveloka telah menyediakan khidmat tambang sekali dengan hotel..jom kita booking dangan traveloka sekarang..Welcome 2017 untuk percutian akan datang..promosi MERECIK n KAW KAW boleh di dapati dengan menggunakan khidmat mereka ayuhh jangan ketinggalan sila lah klik di link di bawah untuk book tarikh dan masa anda..percutian yang murah mengembirakan
keluarga anda semua

Jimat perbelanjaan Jimat segalanya...

Hasil carian imej untuk traveloka promosi
Online Contest

5 comments:

,")..Terima Kasih kerana sudi utk memberi sepatah dua kata dekat ana yer...
Terbuka renda tertanggal butang,
Kebaya AcIk Ana butang selari;
Jika tiada aral melintang,
Sila LA Lagi DATANG kemari.('',