IbU AinUl,ALiF &Aisy

Parenting,Lifestye,Review,Contest & Giveaway EMAIL:adna2029@gmail.com

Latest Post
Loading...
Copy Close

Bismillahirrahmanirrahim / بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم‬ ...

Letak lagu dalam blog ( cara mudah ) (toturial 1)

assalamualaikum, semua....

ok, pada detik ini saya nak share kan cara yang senang, SIMPLE, mudah...untuk ape???
untuk letakkan lagu dalam blog kesayangan awak laaaa.....
xperlu nak sign in ape2...xperlu coding2 yang serabut bagai nie...wat pening jer nanti...
nak tau x?? angguk sikit eyh..hehehe..baru semangat nak share... 

STEP 1
Dashboard --> Layout --> Add a gadget --> Javascript/ HTML

STEP 2
set up untuk lagu...korang boleh pergi SCM Player..

STEP 3
korang pilih laa skin jenis apa yang korang nak....nanti just 'tick' pada bulatan tu tau....and tekan 'NEXT'...

second, korang boleh laa pilih lagu yang korang nak....
just type tajuk lagu and masukkan url lagu di dalam kotak yang disediakan.....
( pilih laa sebanyak mana korang nak sampai muntah laguu...huahua ) ...ehh jap, tak tau nak ambil url lagu kat mana?? ok, rujuk SINI...
kalau daa siap pilih, just tekan 'NEXT'...akan keluar page nie pulak..
ok, penuhkan ruang kosong tu dengan kreativiti korang...ueww.......
bilaa dah siap, korang hit jer button 'DONE'....
STEP 4
sekarang, korang boleh laa dapatkan kod untuk lagu korang tadi...just copy semua kod dalam box tu dan paste kan dalam javascript/ HTML seperti di langkah 1  tadi....
STEP 5
bila dah siap, apa lagi?? SAVE laaaa... 
selamat mencuba.. =)
p/s : just click pada gambar untuk tumbesaran gambar tersebut...


Bagikan :
+
Previous
Next Post »
5 Komentar untuk "Letak lagu dalam blog ( cara mudah ) (toturial 1)"

Tq berkongsi tutorial... berguna jugak ni :)

Aana, thanx response pada request saya.
Nanti saya nak try.
Nak piker lagu apa nak letak dulu..kalau boleh yang light ..

Aana, saya dah try. Insyaallah betul kot URL yg saya ambik tu. Sbb saya create guna handphone..that's why lagu tu x kluar kot..
Xsabar nk dgr dari pc.

terase spt nak buh lagu raye plak. eh, puasa dulu! puasa dulu.. he3..

,")..Terima Kasih kerana sudi utk memberi sepatah dua kata dekat ana yer...
Terbuka renda tertanggal butang,
Kebaya AcIk Ana butang selari;
Jika tiada aral melintang,
Sila LA Lagi DATANG kemari.('',

 
Template By Kunci Dunia
Back To Top