IbU AinUl,ALiF &Aisy

Parenting,Lifestye,Review,Contest & Giveaway EMAIL:adna2029@gmail.com

Latest Post
Loading...
Copy Close

Bismillahirrahmanirrahim / بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم‬ ...

7 dilema yang dihadapi generasi muda Malaysia pada pekerjaan pertama

    • Sememangnya, melangkah ke alam pekerjaan bukanlah sesuatu yang mudah bagi semua orang. Cabaran demi cabaran perlu dihadapi para graduan yang baru mendapat pengalaman bekerja buat kali pertama.
      http://ainul-alif.readthisstory.net/my-7960098

      1. Aku sorang-sorang je kat ofis ni. Rindunya kat geng-geng uni aku semua. Siapa nak 'pillow talk' dengan aku ni?

      2. Sebagai budak baru kat ofis ni, rasa sangat tak yakin dengan semua benda. English pun tunggang terbalik lagi. Mencabar sungguh nak jadi setanding macam orang lama kat ofis ni.

      3. Setiap bulan, tunggu gaji masuk. Lepas seminggu, duit semua habis dah. Mana pergi pun tak tahu. Macam mana nak uruskan kewangan? Tolong kongsikan tips sikit boleh?

4. Boleh ke diorang ni terima aku? Aku risau sangat kalau kena 'judge'. Kalau lebih-lebih sikit, mesti orang akan pandang semacam.

5. Bila baru masuk kerja, agak susah untuk aku jadi rapat dengan rakan sekerja. Aku rasa macam aku ni 'junior' sangat. Aku tak biasa lah dengan hubungan profesional ni.

6. Macam mana nak sampaikan idea baru? Macam mana kalau aku tak setuju dengan pendapat orang lain? Soalan pasal prosedur, budaya kerja atau kenaikan pangkat pulak...?

7. Aku rasa masa sangat singkat. Susah untuk aku bahagi masa di antara kerja dengan 'social life'. Masalahnya, setiap hari lepas balik kerja, mata terus ngantuk. Maka terus tidur lah jawabnya.

Korang pernah alami situasi-situasi yang sama seperti di atas?

Bagikan :
+
Previous
Next Post »
4 Komentar untuk "7 dilema yang dihadapi generasi muda Malaysia pada pekerjaan pertama"

Yup kebanyakkannya kat atas sama saya rasa.
Bab kene marah dengan specialist2 paling buat tertekan sampai saya pernah accident. Lepas tu dowrang tak marah saya dah.

hehehe....lebih kurg sama aje ngan saya...de beberapa dilema tuh

Setiap bulan, tunggu gaji masuk. Lepas seminggu, duit semua habis dah. Mana pergi pun tak tahu. Macam mana nak uruskan kewangan? Tolong kongsikan tips sikit boleh? menjadi blogger bisa menghasilkan uang lebih

PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
Lady doctor
MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
Possess valid Annual Practicing Certificate
Registered with Malaysia Medical Council
Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
Attended an Obstetric Life Saving Skill
Attended A Neonatal Resuscitation Program
Working hours negotiable with minimum on-call
Very attractive salary

Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

Clinic information:-

PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
NO. 12 JALAN SL 1/13
BANDAR SUNGAI LONG
43000 KAJANG
SELANGOR
TEL / FAX: 03-90114833

,")..Terima Kasih kerana sudi utk memberi sepatah dua kata dekat ana yer...
Terbuka renda tertanggal butang,
Kebaya AcIk Ana butang selari;
Jika tiada aral melintang,
Sila LA Lagi DATANG kemari.('',

 
Template By Kunci Dunia
Back To Top