Powered by Blogger.
Kurun Najwa728 x 90

GIVEAWAY SEPANJANG TAHUN

GIVEAWAY SEPANJANG TAHUN
Jom Join Macam-macam hadiah di tawarkan

Like N Share

Awet Muda Dengan Makan Miangkam


Image may contain: food

hai u all biasa ka dak dengar miangkam @ sireh kadok..hahhhahaa sedap wehh kalau hampa nak taw boleh buat mengidam selalu huhuu..Miangkam ni desert dari thailand taw..kalau sos dia kena pada tekak memng urmm...teringat2 bila kita gigitnya..hahhahhaa Miang kham seperti yang saya tahu adalah makanan pembuka selera yang popular di Negara Thailand. Bahan utamanya adalah daun kadok segar. Seperti yang kita tahu daun kadok adalah salah satu tumbuhan herba yang mempunyai pelbagai khasiat kesihatan. Daun kadok boleh juga dijadikan bahan dalam masakan iaitu seperti masak lemak kuning yang di campur dengan udang atau sebagainya ataupun di buat ulam dengan mencelurkan sebentar dan di makan dengan sambal belacan. Melalui pembacaan saya antara khasiat daun kadok ialah ia dapat merawat penyakit sembelit, sakit gigi, sakit malaria, cacing, lemah dan sakit-sakit tulang. Air rebusannya juga elok untuk selesema, sakit pinggang dan bisa-bisa tulang. Apapun bagi saya, bila kata ulam dan herba itu mesti bagus untuk kesihatan dan awet muda.  


Antara bahan-bahan untuk miang kham adalah seperti berikut: 

1.  SOS MIANG KHAM - 

-6 ketul besar gula melaka, 
-3 cawan air, 

bahan-bahan tumbuk atau di kisar kering iaitu :-
-1/2 cawan udang kering, -
-1/2 cawan kacang tanah yang telah di bakar atau dikoreng dan -
-1/2 cawan kelapa Goreng. 
-Sedikit garam

Didih kesemua bahan di atas dengan api perlahan sehingga agak pekat dan sejukkan. 
(Sos Miang kham boleh tahan lama dan sebaiknya disimpan di dalam peti ais)

2. BAHAN-BAHAN MIANG KHAM

- Daun kadok (direndam sebentar dengan garam, basuh dan toskan)
- Kacang Goreng/Bakar (dibuang kulitnya)
- Kelapa Goreng (sebji kelapa di hiris halus, digoreng atau dibakar)
- Udang kering (saya biasanya akan cuci dan digoreng tanpa minyak sebentar supaya kering semula)
- Halia (dipotong dadu (kecil)
- Bawang besar merah(dipotong dadu)
- Cili api (dihiris)
- Limau nipis (dibuang kulitnya dan dipotong dadu)

19 comments:

  1. First time ni dengar nama miang kham.. kalau daun kadok tu dah boasa dengar dah. Apapun terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tak biasa masuk siam kot..kalau biasa mesti selalu dgq..sedap oo

      Delete
  2. Sedap. Suka makan. Tapi part makan asam limau tu memang saya tak letak. Pahit

    ReplyDelete
  3. Tengok yang viral kat fb tu dok makan..macam sedapp je..tapi belum pernah cuba lagi...

    ReplyDelete
  4. Selalu tgk kawan2 fb share.. tp sendiri blm pnh cuba. Ada rezeki nnti boleh la cuba

    ReplyDelete
  5. Thanks for the recipe. I will try this out to looks young.

    ReplyDelete

  6. Saya tak berapa suka makan ni. Pernah rasa sekali je pemberian kawan yang balik dari Thai. Tapi tengok orang lain makan bukan main sedap. Lupa pula macam mana rasa Miang kham ni.

    ReplyDelete
  7. dulu pernah try sekali, tapi tak berapa gemar. btw nice entry

    ReplyDelete
  8. pernah makan, suka taruk sos banyak2 nak bagi hilang rasa kelat.. hehe

    ReplyDelete
  9. pernah makan sekali..tapi cam takleh terima tekakku heheh

    ReplyDelete
  10. First time jugak dengar. Teringin nak try tp allergy pulak dgn udang..huhu

    ReplyDelete
  11. Kalau pergi Thailand memang akan beli Miangkam ni. Mula2 dulu tak biasa Now jadi favorite plak. Nak makan selalu lah baru awet muda.


    www.liahasty.com

    ReplyDelete
  12. selalu makan mieng kam juhak.. tapi tak tahu ada khasiat boleh awet muda... kalau macam ni kena makan selalu... haha

    ReplyDelete
  13. I never skip this when come to Thai food. Miang kam is a nice starter before main meal.

    ReplyDelete
  14. Saya suka makan miangkam.. Tahun lepas saya pergi makan dekat restoran thai yang ada dekat KLIA fuh sedap giler

    ReplyDelete
  15. i memang suka miang kam ni nasib baik sedara ada bela pokok kaduk heheheh... memang leh awet muda tau makan ni

    ReplyDelete
  16. tak pernah makan..tgk pun macam tak lalu mkn...tpi kena cuba dulu kan sedap tak sedap

    ReplyDelete
  17. Onie suka makan miangkam ni, tapi mahal jugakkan miangkam ni,wahahahaha... Dak office selalu bawak.

    ReplyDelete
  18. Tak pernah dengar Miang Kham tu tapi kadok tu pernah la cuma tak kenal je. Tengok gambar tu baru tahu rupanya itulah yang dorang jual kat sempadan tu nanti nak try...

    ReplyDelete

,")..Terima Kasih kerana sudi utk memberi sepatah dua kata dekat ana yer...
Terbuka renda tertanggal butang,
Kebaya AcIk Ana butang selari;
Jika tiada aral melintang,
Sila LA Lagi DATANG kemari.('',