Tips Sihat Mudah Gaya Rasullullah


1. tidur miring ke kanan...
           posisi tidur Nabi SAW adalah miring ke sebelah kana,kemudian beliau berbalik bertumpu sedikit pada sisi kiri agar proses pencernaan lebih cepat kerana condong lambung di atas hati.Kemudian beliau kembali tidur bertumpu pada sisi kanan


2.Bangun di  Sepertiga Malam
         Biasanya orang yang memulai kehidupan di pagi hari dengan bangun subuh,akan menjalani hari dengan penuh semangat dan optimis.berbeza dengan orang yang tidak bangun di waktu subuh,biasanya lebih mudah diserang rasa malas untuk beraktiviti
           


3. Gosok Gigi dengan Siwak
          Rasulullah SAW selalu memakai siwak.Siwak mengandungi perasa yang sangat bermanfaat dalam menjaga kesihatan gigi dan gusi.Mulut dan gigi merupakan organ tubuh yang sangt berperanan dalam pengambilan makanan..


4. Menu makanan nabi
           1/3 bahagian perut untuk makanan,1/3 lagi untuk minuman dan 1/3 yang berbaki adalah untuk pernafasan.Kita mungkin sudah akrab dengan diet anjuran Rasullulah ini.Boleh jadi kita lakukan atau kita abaikan.Namun sudah tahukah kita pelbagai penelitian masa kini menemukan bahawa diet tersebut dapat memanjangkan umur seseorang?
5. Mulakan pagi dengan minuman madu
                Rasulullah SAW membuka menu sarapannya dengan air sejuk yang dicampur dengan madu.Madu berfungsi untuk membersihkan lambung,mengaktifkan usus-usus dan menyembuhkan sembelit,luka terbakar dan peradangan.


6. Pengambilan Snack sihat
                Pengambilan tujuh butir kurma ajwa (matang)menjadi kebiasaan Rasulullah SAW menjelang siang.Beliau pernah bersabda "barang siapa yang makan tujuh butir kurma ,maka akan terlinung dari racun."

7. Menu Petang
               Menjelang waktu petang,menu Rasulullah biasanya adalah cuka kurma dan minyak zaitun yang dimakan bersama roti.Antara manfaat pengambilan menu itu ialah mencegah lemah tulang,nyayuk,melancarkan sembelit,menghancurkan kolestrol dan melancarkan pencernaan.

8. Menu malam
                    pada waktu malam,menu utama makan malam Rasullullah adalah sayur-sayuran.Secara umum,sayuran memiliki kandungan zat dan fungsi yang sama iaitu menguatkan daya tahan tubuh dan melindunginya dari serangan penyakit.

9. Aktiviti Sebelum Tidur
          Baginda beraktiviti terlebih dahulu seperti mendirkan solat supaya makanan yang diambil masuk lambung dengan cepat dan mudah dicerna

Ulasan

  1. ikut cara Rasulullah, ikut cara sunnah, memang banyak kelebihan serta keberkatannya.

    BalasPadam

Catat Ulasan

,")..Terima Kasih kerana sudi utk memberi sepatah dua kata dekat ana yer...
Terbuka renda tertanggal butang,
Kebaya AcIk Ana butang selari;
Jika tiada aral melintang,
Sila LA Lagi DATANG kemari.('',

Catatan Popular