Powered by Blogger.
Kurun Najwa728 x 90

Batrisyia Birthday's and Preloved Handbag Giveaway


klik banner kalau nak join GA ni

hadiahnya woww menarikk...

pengalaman bersalin anak pertama...

saat menanti anak pertama penuh dengan lebaran dan debaran hihiii ketika usia kandungan melebihi 40 minggu masih lagi tiada rasa ingin melahirkan seronok kot dia di dalam perut ibu ketika itu..sampailah 40 minggu 4 hari di waktu subuh jam 6 pagi terasa perut memulas2 tp mlm2 nya kerap la bangun buang air kencing..rupa2nya air ketuban dah leaking 5 minit sekali sakitnya datang huhuu tapi cool lg boleh lagi jamah nasi..suami bawa kereta ke hosp sultanah bahiyah sebab dah terlebih hari kan takut something berlaku..bila cek jalan dah 4cm bukaan tapi doktor bgtaw anak dalam perut dah membuang so doktor try untuk bagi bersalin secara normal..alhamdulillah tepat jam 1.30 thgari  25.11.2010 lahirlah seorang puteri yang di beri nama NUR AINUL MADHIHA MAZHAR..sakitnya sekejap ja bila terbit bidadari hihii..tak sempat tgk dia sebab kena tahan di NICU mlm si ibu tdo seorang diri..alhamdulillah anak ibu kuat esk harinya baby dan ibu dpt balk rehat di rumah..


pengalaman bersalin anak ke dua

sama juga seperti melahirkan anak pertama terlebih hari juga iaitu 40 minggu 5 hari..tapi yang kedua ni agak rumit sikit di masukan ubat dari bawah dan melalui air di tangan untuk proses pembukaan jalan tapi jalan hanya buka sehingga 5 cm sahaja selama 9jam menahan sakit akhirnya doktor buat pembedan secara kecemasan huhuu tepat jam 7.30 mlm 06.06.2012 lahir lah putera yang di beri nama MUHAMMAD ALIF AMSYAR..

pengalaman bersalin anak ke 3

sama juga seperti anak pertama dan ke dua terlebih hari iaitu 40 minggu 6 hari muahahaa tapi tiada rasa sakit sebab amalkan minum minyak kelapa dara D aura..di masukan ubat bawah juga sehingga doktor sendiri datang buka kan jalan bagi jadi 4cm..masuk labor room jam 11 pg untuk di masukan drip air bg cepat pembukaan alhamdulillah sakitnya hanya mengambil masa 1 jam 45 minit sahaja tepat jam 12.45 lahir lah putera yang ke 3 pada 8.9.2015 yang di beri nama MUHAMMAD AISY AQRAM

pengalaman bersalin anak ke 4

sama juga seperti anak2 yang lain proses terlebih hari muhahahha ibu yg kental kikikii hari pertama melapor diri dimasukkan setengah ubat tapi masih jua tiada bukaan..keesokan paginya dimasukan setengah lg..masih jua tiada bukaan,hari kedua pun sama setengah juga huhuu pada hari ketiga setengah juga tapi bukaan baru 1 cm..mula episod korek mengorek aduhh perit gila la..huhuuu hari keempat bila dah bukaan 4cm di tolak masuk ke labour room pada pagi 30.8.2017 jam 11 pagi..mula lah episod drip air di masuk ke badan untuk proses pembukaan..wowow hat ubat ni sgt2 sakit org huhuu 9 jam dalam labour romm akhirnya jam 7 mlm keluarlah putera yang ke empat pada 30.8.2017 kalau lah di tolaknya petang agak2 semestinya anak merdeka tapi apa kan daya..doktor lebih arif dan bijak sana muhahahahaha..di beri nama MUHAMMAD AFIQ ADHA sebabnya 1.9.2017 adalah hari raya aidil adha..




28 comments:

  1. fuh! takleh nak bayanglah pengorbanan seorang ibu melahirkan baby..dalam labour room berjam jam..baca je pengalaman akak nih pon saya tak sanggup! btw good luck tau untuk giveway ini..semoga diberikan rezeki utk menang! amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq hahhaa ngerikan mcm tu la pengorbadan seorg wanita ataupu pompuan..separuh nyawa taw

      Delete
  2. Hahha airah pulak scary rasanya nak ada anak nanti bila baca pengalaman ibu ibu ni tapi excited juga nak ada anak sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa sakitnya sekejap ja dik..bila baby dah keluar hilang mcm org kutil buang oo..best taw dakk xtaw nak bercerita mcm mn perasaannya..

      Delete
  3. Memang menakutkan kalau baca proses kelahiran. Tiba2 teringat kelahiran dulu yang berakhir dengan pembedahan. Memang syurga di bawah tapak kaki ibu sebab kepayahan ni lah. Jika masih ada ibu, berbuat baiklah kepada mereka. Bila dah tiada....terasa sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak yg ke 2 huhuuu bukan main lama tahan sakit akhirnya czer juga

      Delete
  4. Takut jugak baca pengalaman bersalin orang lain. Emi yang belum kawen ni rasa macam takut pulak. Mintak2 bila turn emi nanti, dipermudahkan prosesnya. By the way, good luck for the contest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq semua akan rasa pengalaman mcm ni..tp bila tgk muka anak hapy ja nnt

      Delete
  5. wah dah anak 4! meriahnya famili. semoga murah lagi rezeki sekeluarga

    ReplyDelete
  6. setiap kelahiran mmg berbeza pengalamannya...tapi itulah ibu...memang besar pengorbananya..so berbanggalah kita menjadi ibu kerana mampu melalui dugaan bersalin seperti ini...moga dipermudahkan

    ReplyDelete
  7. Tahniah..seorang ibu dengan 4 kali pengalaman bersalin..bukan calang-calang ibu ni..semoga terus dilimpahi berkat..

    ReplyDelete
  8. Pengalaman melahirkan setiap anak memang berbeza-beza. Ada yang mudah dan ada yang susah. Sakitnya hanya DIA yang tahu. Tapi semua anak overdue yer.

    ReplyDelete
  9. Bila citer pengalaman bersalin kadang rsa macam ok .ni last... Tapi bila dah pregnant, excited dia, perasaan teruja. Hilang rasa takut dan sakit tu kann. ...

    ReplyDelete
  10. Bila baca pengalaman orang lain seriau pulak nak bersalin lagi huhu. Setiap anak masing-masing berbeza pengalamannya. Macam kinah bersalinkan anak dara yang sorang ni memang perit sangat iyelah anak first takde pengalaman lagi. Sakit sampai dah takde tenaga. Last doktor decide vakum je. Dah settle semua jahit pulak ada problem kena bukak balik. Aish ni la dugaan. Eeh panjang pulak story. Good luck ye

    ReplyDelete
  11. setiap kali lepas bersalin rasa mcm dah cukup la kot lepas ni tak nak dah bersalin dek kerana seriaunye proses bersalin tu. tp tup2 dah 3 org jugak la anak saya. baru rasa besarnya pengorbanan seorang ibu. semoga saya dapat balas jasa mak saya.

    btw, good luck untuk kontes!

    ReplyDelete
  12. pengorbanan isteri dan ibu utk melahirkan mmg tak semua lalui benda yang sama. ada yang senang bersalin ada yang sakit berhri-hari.nnt liez join ga ye..

    ReplyDelete
  13. Besar betul pengorbanan seorang ibu utk melahirkan anak. Baru baca satu pengalaman dah seriau. Bayangkan ibu2 kena hadap pengalaman tu dua tiga atau mungkin lebih. Thanks for the sharing ya. It makes me realize that the guys should appreciate the sacrification of their wife

    ReplyDelete
  14. Wah.. Samalah kita. 4 jugak. Pengalaman melahirkan tak sama kan.. Mmh sgt berharga...
    ....
    ...
    ..
    .
    Terima kasih sudi join. Jom check senarai peserta

    http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2018/05/senarai-peserta-batrisyia-birthday-and.html?m=1

    Good luck!!!

    ReplyDelete
  15. Pengalaman bersalin setiap orang tak sama kan. Wah dah beranak empat ni mesti banyak pengalaman kan. Teringat pula usaha dan pengorbanan ibu kita yang bersalin dan mengandungkan kita.

    ReplyDelete
  16. Wow, 4 children. Impress with you delivery story. You daughter also grow up and she is pretty. Happy Birthday to her and may all your children grow healthy.

    ReplyDelete
  17. "mula episod korek mengorek aduhh perit gila la." I read this part and i felt like my private part was being torn apart. T.T Almost can feel the pain. Kudos for you being a strong mommy!

    ReplyDelete
  18. Wow banyak pengalaman bersalin, hebat betul you ni. ALl the best for the contest.

    ReplyDelete
  19. Pengorbanan seorang ibu, sedar tidak sedar dah 8 tahun usia anak. 8 tahun juga lah kita mula menjaga anak dan sacrifice waktu rehat kita. Well done mommy!!! hehehe. Semoga batrisyia jadi anak yang solehah!

    ReplyDelete
  20. Tahniah! Dah ada 4 cahaya mata tapi setiap anak berbeza tahap kesakitan kan?

    ReplyDelete
  21. Setiap anak ada pengalaman bersalin yang berbeza. Ada yang mudah ada yang sedikit sukar. Namun yang penting semua sihat dan selamat. Ana baru sorang alhamdulillah agak mudah walau kena induce juga lah. Hehe

    ReplyDelete
  22. Takut dan kesian bila baca pengalaman tu.. Apa pun good luck yer...

    ReplyDelete
  23. fuuhhh empat anak terlebih hari, memang sayang betul dengan ibu diorang sampai taknak keluar :P

    ReplyDelete
  24. Singgah sini dari GA yang sama :)

    ReplyDelete

,")..Terima Kasih kerana sudi utk memberi sepatah dua kata dekat ana yer...
Terbuka renda tertanggal butang,
Kebaya AcIk Ana butang selari;
Jika tiada aral melintang,
Sila LA Lagi DATANG kemari.('',