Khasiat Buah Jambu:
Jambu Batu
Sebiji jambu batu atau guava mengandungi 5 kali ganda vitamin C berbanding buah oren dan adalah paling tinggi vitamin C di kalangan buah-buahan sitrus. Ia juga kaya dengan vitamin A, B dan potassium bagi mengawal tekanan darah. Selain itu, jambu batu mengandungi zat besi, fosforus, Pengambilan 90gram sudah lebih dari cukup untuk keperluan vitamin C untuk orang dewasa. Ia juga membantu pertumbuhan tisu kulit yang licin dan sihat.

Jambu batu juga berfungsi sebagai anti-oksidan seperti buah-buahan yang lain.

Beginilah bagaimana hebatnya khasiat buah-buahan tempatan yang tidak dipedulikan oleh orang ramai. Malah tinjauan saya di pasar-pasar Ramadan beberapa hari mendapati masyarakat Malaysia terutama sekali orang Melayu lebih memilih minuman campuran pewarna kimia dan berasaskan susu yang berlemak dan kandungan gula yang tinggi. Antara air minuman kegemaran mereka ialah air sirap bandung (pewarna merah dicampur susu pekat manis), air jagung (pewarna kuning terang) yang dicampur susu menghasilkan warna dan bau jagung yang menyelerakan, air oren tiruan dari bahan pewarna dan perasa seperti rasa buah oren. Tiada satupun minuman yang disebutkan di atas adalah dari bahan buah-buahan asli. Air jagung bukan diperbuat dari jagung, air sirap ros tidak terhasil dari bunga ros, air oren bukan diperbuat dari buah oren, dan air mangga bukan diperbuat dari buah mangga sebaliknya semuanya dihasilkan di makmal. Diet yang buruk ini telah terbukti dengan kecenderungan rakyat Malaysia membeli-belah di pasar Ramadan.

Saya bertemu dengan seorang penjual air minuman, menurutnya pada hari pertama dan kedua beliau menjual air buah-buahan asli yang dikisar. Tapi ia tidak mendapat sambutan, membuatkan beliau terpaksa menukar menu jualannya kepada air bancuhan bahan pewarna dan perasa seperti perasa oren, perasa jambu batu, perasa mangga dan berbagai perasa lagi kerana modal lebih murah dan lebih menguntungkan malah mendapat sambutan. Amat malang sekali melihat kecenderungan rakyat Malaysia terutama orang-orang Melayu yang lebih suka memasukkan racun ke dalam perut mereka dari memilih penawar.
Mereka terdiri dari pelbagai golongan dan taraf hidup. Ada yang nampak seperti berpelajaran tinggi, ada yang nampak bergaya seperti mempunyai kerjaya yang hebat, tetapi sayangnya mereka memilih pewarna yang bertoksik dan kimia perisa. Bahan-bahan inilah yang akan merangsang pertumbuhan sel kanser di dalam tubuh secara perlahan-lahan. Maka tidak hairan semakin ramai rakyat Malaysia semakin berpenyakit.

Bukan kerana mereka tidak mendapat cukup maklumat, tetapi mereka mengikut kemahuan hawa nafsu. Rasa dahaga berpuasa sejak dari awal pagi tentu 'sia-sia' jika tidak berbuka dengan minuman yang manis, berwarna 'cantik' serta nampak 'lazat'. Kelazatan air pewarna dan perasa mengalahkan rasa buah-buahan sebenar.

Buah-buahan sebenarnya adalah penawar penyakit. Kita tidak perlu minum minuman campuran 3 dalam 1 atau 10 dalam 1 jika kita mengamalkan minuman air buah-buahan segar. Buah-buahan menduduki tempat kedua dalam jadual piramid makanan yang perlu diambil dalam kuantiti yang kerap selepas bijirin tetapi jadual itu tidak mudah diikuti oleh rakyat Malaysia kerana adanya berbagai produk minuman pewarna, perisa dan minuman berkarbonat yang lebih sensasi dan kononnya lebih 'glamour'.

motif:-nk bgtaw pg tadi nk mai kat ofis stor nie..ana sempat berhenti keta kat kawasan bengkel belakangg bengkel tu ada sebatang pokok jambu batuu..ana dpt la ambik sebiji jer just untuk test rupanya sedap la pulakk adehhh esokk pg mesti rembat lg nie...ada garam lakk ishh meleleh air liur..

Ulasan

Catatan Popular