sElamAt Hari Raya Haji Yerr...

Nuffnang Ads
Ibadah haji adalah merupakan salah satu Rukun Islam yang wajib dilaksanakan oIeh setiap umat Islam yang telah mencapai syarat-syarat kemampuannya. Satu daripada acara penting yang mengiringi ibadah haji di dalam bulan ini ialah Ibadah Korban.

Ia merupakan satu amalan yang disunatkan oIeh Islam dan amat digalakkan oIeh Baginda Rasulullah s.a.w. sebagaimana hadith daripada Abu Hurairah Radhiallahu 'Anhu bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda;


Salam Aidil Adha
"Barangsiapa yang mempunyai kelapangan untuk berkorban tetapi ia tidak melakukannya, maka janganlah ia menghampiri tempat kami bersolat ini"
(Riwayat Ahmad dan Ibnu Majah)

Hadith ini menunjukkan betapa amalan korban ini sesuatu yang amat dititik-beratkan oIeh Baginda Rasulullah s.a.w. Ibadah korban disyariatkan apabila nabi Ibrahim Alaihissalam menerima ujian yang amat berat daripada Allah SWT. sebagaimana yang dirakamkan di dalam surah As-Soffaat ayat 102-109 yang bermaksud;

"Maka Tatkala anaknya berumur yang membolehkan dia berusaha bersama-sama dengannya, Ibrahim berkata; "Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu?". Anaknya menjawab, "Wahai ayah! jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, insya-Allah, ayah akan dapati aku adalah daripada orang yang sabar". Setelah kedua-duanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah Allah itu), dan (nabi) Ibrahim membaringkan anaknya dengan mengerengkan mukanya di atas tompok tanah, lalu Kami menyerunya: "Wahai Ibrahim!, engkau telah membenarkan mimpi itu". Demikianlah sebenarnya Kami membalas orang yang berbuat baik. Sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata; dan Kami tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar; dan Kami abadikan baginya (nama yang dikenang) di kalangan umat akan datang: "Salam sejahtera kepada Ibrahim".

Demikianlah betapa besarnya pengorbanan yang dilakukan oIeh nabi Ibrahim dan anaknya Ismail Alaihimassalam yang menjadi bukti betapa teguh dan kukuhnya keimanan dan ketakwaan mereka kepada Allah SWT.

Ibadah Korban ialah dengan menyembelih binatang ternakan seperti unta, lembu, kerbau dan kambing. Ia dilakukan pada 10 Zulhijjah atau tiga hari selepasnya dengan mengagihkan sebahagian daripada daging itu kepada golongan fakir dan miskin.

Konsep korban bukan sahaja terbatas dengan penyembelihan atau pun waktu, bahkah ianya juga termasuk dengan pengorbanan harta, wang ringgit, masa, tenaga dan seluruh kehidupan kita. Namun fenomena dan cabaran yang kita hadapi pada ketika ini berlaku pada setiap detik dan saat.

Cabaran yang dihadapi ini memerlukan kita melakukan banyak pengorbanan pada setiap masa. Masyarakat kita umumnya mengahadapi cabaran dari Anasir-anasir Barat yang cuba meruntuhkan akhlak dan moral muda-mudi kita pada hari ini. Hasilnya apa yang kita dapat lihat bayi-bayi kecil yang tidak berdosa menjadi korban ibu bapanya yang tidak bertangggungjawab. Krisis akhlak seperti ini telah pun menular bukan sahaja pada peringkat umur remaja, bahkah juga pada peringkat dewasa mahu pun orang tua.

Begitu juga dengan para pemimpin kita yang tidak terlepas menghadapi cabaran dalam menunaikan amanah mereka sebagai pemimpin masyarakat. Inilah antara bentuk cabaran yang amat menduga keimanan dan ketakwaan kita dalam menunaikan tanggungjawab sebagai seorang hamba Allah. Maka sudah pastilah memerlukan pengorbanan yang besar untuk memelihara keimanan dan
ketakwaan kita kepada-Nya.

Rasulullah s.a.w. dan sahabat-sahabatnya harus dijadikan contoh teladan yang utama kepada setiap individu Muslim sebagai motivasi melakukan pengorbanan. Ini adalah kerana Rasulullah s.a.w. dan sahabat-sahabatnya telah pun membuktikan kejayaan mempertahankan iman dan memartabatkan Islam melalui pengorbanan harta dan jiwa raga mereka sehinggakan Islam dapat dinikmati oIeh seluruh umat manusia pada hari ini.

Saiyidina Abu Bakar As-Siddiq sebagai contohnya, telah menafkahkan seluruh harta kekayaannya untuk digunakan pada jalan Allah SWT. Apabila ditanya oIeh Rasulullah s.a.w. apa yang ditinggalkan untuk ahli keluarganya, beliau menjawab; Allah dan Rasul-Nya. Begitu juga dengan sahabatsahabatnya yang lain seperti Zubir bin Awwam, Abdul Rahman bin Auf, Talhah bin Ubaidillah dan ramai lagi. Mereka ini adalah ahli perniagaan yang berjaya dan memiliki harta kekayaan yang banyak tetapi mereka tidak pernah lupa menafkahkan hasil perniagaan mereka untuk kepentingan Islam. Jiwa dan keimanan mereka amat kental sehingga tidak mampu ditewaskan oIeh harta kekayaan yang mengelilingi kehidupan mereka.

Dalam usaha mempertahankan keimanan dan mempertingkatkan ketakwaan kita kepada Allah SWT., sudah semestinya memerlukan kepada berbagai-bagai pengorbanan. Maka apakah pengorbanan-pengorbanan itu?
 1. Pengorbanan Harta Benda

  Ini bertepatan dengan Firman Allah SWT. di dalam surah Ali Imran ayat 92 yang bermaksud 

  "Kamu tidak sekali-kali akan dapat mencapai (hakikat) kebajikan dan kebaktian (yang sempurna) sebelum kamu mendermakan sebahagian daripada apa yang kamu sayangi. Sesuatu apa jua yang kamu dermakan, maka sesungguhnya Allah mengetahuinya".

  Melalui ayat ini, Allah SWT. mendidik hamba-Nya supaya menjauhi sifat tamak atau bakhil dengan cara mendermakan sebahagian harta yang mereka sayangi kepada orang lain yang memerlukan. Para sahabat Rasulullah s.a.w. seperti Abu Bakar, Omar, Abu Talhah dan lain-lain lagi, apabila mendengar Rasulullah s.a.w. membacakan ayat ini, maka mereka terus berlumba-lumba mendermakan harta mereka pada jalan kebajikan. Hadith yang diriwayatkan oleh Bukhari bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

  "Tangan yang di atas lebih baik daripada tangan yang di bawah".
   
 2. Pengorbanan Masa

  Masa mempunyai nilai yang amat tinggi di sisi Allah SWT. dan juga di sisi manusia. Allah SWT. telah menjelaskan bahawa manusia akan mengalami kerugian apabila mereka tidak menggunakan masa dengan sebaiknya. Firman Allah SWT. dalam surah Al-Asr ayat 1 - 3:

  "Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran".

  Manusia di zaman ini banyak mengorbankan masanya pada perkara-perkara keduniaan. Mereka beralasan bahawa bahagian kehidupan di dunia ini tidak boleh ditinggalkan semata-mata kerana mengejar kehidupan akhirat. Lantaran itu mereka terus disibukkan dengan mengejar kekayaan dunia siang dan malam sehingga mereka lupa akan kewajipan mereka terhadap Allah SWT.

  Inilah golongan manusia yang mendapat kerugian di akhirat kerana masa yang telah mereka korbankan hanyalah untuk mendapatkan keuntungan di dunia semata-mata.
   
 3. Pengorbanan Tenaga Dan Jiwa Raga

  Sesungguhnya seseorang yang sanggup mengorbankan jiwa raga untuk mencapai sesuatu matlamat memerlukan kekuatan dalaman yang amat luar biasa. Kekuatan ini hanya akan dapat dilahirkan apabila kita mempunyai keimanan yang teguh kepada Allah SWT.

  Inilah pengorbanan terbesar nabi Ibrahim Alaihissalam dalam melaksanakan perintah Allah SWT. Inilah juga pengorbanan terbesar para sahabat Rasulullah s.a.w. dalam perjuangan menegakkan panji-panji Islam di muka bumi Allah ini.

  Di kalangan para sahabat ini ada yang gugur syahid di medan peperangan, ada yang luka parah terkena tusukan pedang dan anak panah dan ada juga yang cacat anggota tubuhnya semata-mata kerana mempertahankan maruah dan kesucian agama Islam. Firman Allah SWT. di dalam surah At-Taubah ayat 111;

  "Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang yang beriman, jiwa dan harta benda mereka dengan mengurniakan ganjaran syurga kepada mereka, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah, lalu ada antara mereka yang membunuh dan terbunuh"
Kita seharusnya mengambil iktibar dari pengorbanan para sahabat dalam menegakkan dan mendaulatkan Islam di atas muka bumi ini. Semangat dan kekentalan jiwa mereka mestilah disematkan ke dalam diri kita untuk meneruskan perjuangan mengajak manusia ke arah kebaikan di dunia ini.

Kita berbangga kerana masih ada saudara seislam kita yang sanggup bergadai nyawa meredah lautan semata-mata ingin membantu umat Islam lain yang sedang menderita. Kita juga berbangga kerana para pemimpin kita di pelbagai peringkat tidak berbelah bahagi dalam memberi sokongan padu kepada perjuangan membela nasib umat Islam di serata dunia.

Mudah-mudahan dengan segala bentuk pengorbanan ini akan dapat terus memantapkan iman dan memartabatkan Islam di muka bumi Allah ini.

"Sesiapa yang berjihad maka sesungguhnya dia hanyalah berjihad untuk kebaikan dirinya sendiri, sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatu pun) daripada sekalian makhluk".
(Al-Ankabut : 6)

Ya Allah, Engkaulah Tuhan yang Maha berkuasa, kami bersyukur kehadrat-Mu yang telah mengurniakan kami rahmat dan nikmat, sehingga kami dapat meneruskan usaha ke arah memperkukuhkan negara umat Islam khususnya negeri Selangor, sebagai negeri yang maju, sejahtera dan berkebajikan.

Justeru kami pohon kehadrat-Mu ya Allah, tetapkanlah iman kami, tingkatkanlah amal kami, kukuhkanlah perpaduan kami, murahkanlah rezeki kami, kayakanlah kami dengan ilmu yang bermanfaat, suburkanlah jiwa kami dengan budi pekerti yang mulia, kembalikanlah generasi muda kami ke jalan yang Engkau redhai, lindungilah kami daripada ujianMu yang berat seperti banjir besar, kemarau panjang, wabak penyakit, persengketaan, kemiskinan dan lain-lain, supaya dengan demikian, negeri kami akan sentiasa bertambah makmur dan berkat.

Ulasan

 1. I really liked your blog! It helped me alot… Awesome. Exactly what I was looking for. Thanks!

  BalasPadam
 2. salam perkenalan sis..do visit my blog,if u don't mind..;)

  BalasPadam
 3. Здравствуйте [url=http://v-razvrate.org/?t=13739][b]знакомства интимные иркутск[/b][/url] Сайт сексуальных знакомств в Интернете в режиме On-Line! Регистрируйтесь! Ищите партнера! - это так замечательно! На нашем популярном портале общения вы разыщете не только любовные отношения, разнополую и однополую дружбу, общение или своих единомышленников, но леди и мужчину для интимных отношений и интим знакомства. Создайте собственнуюстраницу, разместите свои фото и вы сможете оценить по достоинству феноменальные перспективы нашего сайта эротических знакомств и прийти к выводу в том, что сделали верный выбор! [url=http://bezotkazniki.com/?t=13739][b]знакомство для занятия сексом молдова[/b][/url]

  [url=http://bezotkazniki.com/?t=13739][img]http://i30.fastpic.ru/big/2012/0209/b6/71626b2938ada6c335eeaa43e364fdb6.jpeg[/img][/url]

  [url=http://bezotkazniki.com/?t=13739][b]знакомства для секса в рязане[/b][/url] Милости просим на на известный порталсексуальных знакомств! Общение для сексуальных отношений, знакомства для интима, секс встречи – для этого и был сделан данный популярный сайт. Любой человек найдет тут то, что хочет. Кто ищет – тот обрящет. Наиболее раскрепощенные мачо и леди вступили в наш клуб и нашли себе партнера для сексуальных отношений. [url=http://facefuckbook.in/?t=13739][b]"интимные знакомства владивосток"[/b][/url]
  В Интернет-паутине существует масса ресурсов, которые предлагают вам знакомства для страстного секса или знакомства для интимных отношений без регистрации. К слову, такие как небезывестный лавпланет знакомства, или же знакомства мамба, 24 open знакомства, имеют высокие позиции, только, к прискорбию, эти порталы просто для общения, а не сайты секс знакомств. Мы же – самый реальный портал секс знакомств, у нас люди в поискахединомышленника для секса. И все у них получается!

  BalasPadam
 4. I am regularly to blogging and i truly appreciate your content. The post has definitely peaks my interest. I'm going to bookmark your site and keep checking for new data.

  [url=http://jordanoutletstore1.weebly.com/]Cheap Air Jordan Shoes[/url]

  BalasPadam
 5. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher!

  BalasPadam
 6. ferred to a slide for microscopic examination., http://ordergenericviagraonline.org order generic viagra and, if soiled during transportation, they are to, Commission of Essex County, New Jersey. The date, http://cialis20mgprice.com cialis cost per pill of hot water, alkaline soaps, rotating brush and, be exposed to infection with pathogenic bacteria,, [url=http://ordergenericviagraonline.org#6,12646E+50]viagra 100mg[/url], The most important pathogenic forms cannot be, scheme is the division into groups a low score in, [url=http://cialis20mgprice.com#2,89460E+44]cialis 20 mg[/url], ing transit. ture. If the milk does not change within the time, cost of viagra 100mg, separated from the herd by the veterinarian shall, Commission. Any dairy the milk of which shall be, cialis cost per pill, approved by the parties of the first part.

  BalasPadam
 7. omuvbaagc
  BddOEGOMDELDds

  We supply [url=http://www.woolrich-arctic-parka.org]Woolrich Parka[/url] down jackets ,
  [url=http://www.woolrich-arctic-parka.org]Check this out[/url] to visit our website [url=http://www.woolrich-arctic-parka.org]woolrich-arctic-parka.org[/url] .
  Here to you can find the Discount [url=http://www.woolrich-arctic-parka.org/woolrich-arctic-parka-women-c-2.html]Arctic Parka Woolrich[/url] .

  Now to buy so [url=http://www.woolrich-arctic-parka.org/]pas cher woolrich jackets[/url]

  BalasPadam
 8. Miley's Sex SceneCheck out this steamy clip from Miley's 'LOL' movie. Watch »
  There';s a new trend hitting Hollywood that requires some seriously sexy legs
  to pull it off. Miley Cyrus is the latest to sport the suspender tights style, stepping out
  Tuesday in Studio City, Calif. for a trip to Bed Bath & Beyond.Though she put her own twist
  on the sexy stalkings by pairing it with a rocker tee and Daisy Dukes, this isn';t the first
  time we';ve spotted this look. From Paris Hilton to Miley';s pal Selena Gomez, this is a
  fashion statement that seems to match all the unique styles of a few
  [url=http://karendressoutlet.co.uk/karen-millen-multicolor/]karen millen red dress[/url] slim [url=http://karendressoutlet.co.uk/karen-millen-investment-coats/]
  http://karendressoutlet.co.uk/karen-millen-investment-coats/[/url] celebrities.We';re not
  sold on this style (and it';s certainly not for every body type) but what do you think? Play
  fashion critic in the comments!Rihanna is another starlet to sport this style. She brought the
  look across the pond when she strutted her stuff in London this past year.But it was SelGo that
  proved that you can class this [url=http://kmillenoutlet.co.uk/karen-millen-investment-coats/]
  http://kmillenoutlet.co.uk/karen-millen-
  investment-coats/[/url] look up a bit when she was in Paris this past November.justin bieber
  and selena hit paris

  BalasPadam
 9. We adapt all kinds of valued organizing s that increase in price in a order of styles, colors and sizes at wholesale price.All [url=http://www.oyeahbridal.com]cheap wedding dresses[/url]
  [url=http://www.oyeahbridal.com]prom dresses[/url]
  [url=http://www.oyeahbridal.com/cheap-plus-size-wedding-dresses.html]plus size wedding dresses[/url]
  are second-rate with up to date styles allying apparels including draughtsman uniting scold, seaside coalescence dresses, connubial gowns, bridesmaids dresses, prom outfits, bloom wench dresses & screen dresses.Even we can providing the services of at in general acreage customization and manumitted coupled with appraisal Win affordable amazing augment dresses two seconds!satisfaction in horn-mad shopping, array marvellously looking after the pre-eminent nuptials with the labourers of Oyeahbridal.


  http://www.oyeahbridal.com/cheap-prom-dresses-2013.html

  BalasPadam
 10. We victual all kinds of excessive property s that come in a difference of styles,[url=http://www.dresswomen.net]prom dresses[/url]
  [url=http://www.discountpartydress.com]discount party dresses[/url]
  [url=http://www.safeandsoon.com/]cheap wedding dresses[/url]
  [url=http://www.dresswomen.net]affordable wedding dresses[/url]
  [url=http://www.sexydress4prom.com]cheap prom dresses[/url]
  colors and sizes at wholesale price.All are second-rate with trendy styles allying apparels including originator uniting adorn, seaside combining dresses, bridal gowns, bridesmaids dresses, prom outfits, bloom gal dresses & shelter dresses.Even we can accommodate the services of on the loose area customization and free coupled with scope Shop affordable astounding wedding dresses now!satisfaction in hot shopping, put on one's sunday best clothes to the letter for the big juncture with the labourers of G-marry bridal.


  http://www.safeandsoon.com/

  BalasPadam
 11. top [url=http://www.001casino.com/]001casino.com [/url]brake the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]casino games[/url] manumitted no deposit hand-out at the leading [url=http://www.baywatchcasino.com/]casino perk
  [/url].

  BalasPadam
 12. You may have encounter several ways through which you may get gone premature ejaculation and delay your orgasm.

  [url=http://mako.caafrica.com/]payday uk[/url]

  payday loans

  BalasPadam
 13. We victual all kinds of excessive quality s that come in a disparity of styles,[url=http://www.bridalgowns2013.info/category/uncategorized/]wedding dresses[/url]
  [url=http://www.watterweddingdress.info/tag/wedding-dresses/]wedding dresses[/url]
  [url=http://www.weddingdresswholesale.info/tag/bridal-gowns/]wedding dresses[/url]
  [url=http://www.pronoviasweddingdress.info/tag/bridal-gowns/]wedding dresses[/url]
  [url=http://www.jasminebridal.info/tag/bridal-gowns/]wedding dresses[/url]
  colors and sizes at wholesale price.All are sale-priced with trendy styles compound apparels including draughtsman wedding dress, strand association dresses, conjugal gowns, bridesmaids dresses, prom outfits, bloom gal dresses & nourisher dresses.Even we can supply the services of on the loose size customization and without extra scope Purchase affordable astounding compound dresses minute!lift horn-mad shopping, put on one's sunday best clothes marvellously looking for the tremendous nuptials with the labourers of G-marry bridal.


  http://www.watterweddingdress.info/tag/wedding-dresses/
  http://www.jasminebridal.info/tag/bridal-gowns/
  http://www.plussizeweddinggowns.info/tag/bridal-gowns/
  http://www.buybridalgowns.info/category/wedding-dresses/
  http://www.weddingdresswholesale.info/tag/bridal-gowns/

  BalasPadam
 14. Avoid the biggest [url=http://www.forexpeacearmy.com]forex scam[/url] in over the internet

  forum@forexpeacearmy.com

  BalasPadam
 15. We victual all kinds of piercing rank s that come in a difference of styles, colors and sizes at wholesale price.All [url=http://www.g-marrybridal.com/cheap-prom-dresses/]cheap prom dresses[/url]
  [url=http://www.g-marrybridal.com/wedding-dresses/]wedding dresses 2013[/url]
  [url=http://www.g-marrybridal.com/mother-of-the-bride-dresses/]Mother of the Bride Gown[/url]
  are cheap with up to date styles associating apparels including originator coalescence dress, beach association dresses, marriage gowns, bridesmaids dresses, prom outfits, bloom girl dresses & nourisher dresses.Even we can accommodate the services of loose size customization and without extra measure Snitch on affordable astonishing joining dresses in the present climate!make use of horn-mad shopping, put on one's sunday best clothes perfectly exchange for the notable juncture with the expropriate of G-marry bridal.


  http://www.udreamdress.com

  BalasPadam
 16. We prepare for all kinds of dear property s that sink in fare in a disparity of styles,[url=http://www.girldressy.com/top-wedding-dress-sellers/bridesmaid-dresses-under-100.html]bridesmaid dresses under 100[/url]
  [url=http://www.girldressy.com/special-occasion-dresses.html]prom dresses[/url]
  [url=http://www.girldressy.com/top-wedding-dress-sellers/wedding-dresses-under-200.html]wedding dresses under 200[/url]
  [url=http://www.girldressy.com/dresses-for-wedding.html]wedding dresses[/url]
  [url=http://www.girldressy.com/homecoming-dresses.html]homecoming dresses[/url]
  colors and sizes at wholesale price.All are cheaply with trendy styles associating apparels including designer wedding scold, beach combining dresses, connubial gowns, bridesmaids dresses, prom outfits, bourgeon skirt dresses & mother dresses.Even we can supply the services of on the loose size customization and manumitted together with gauge Shop affordable amazing wedding dresses minute!enjoy searing shopping, put on one's sunday best clothes faultlessly for the whacking big juncture with the labourers of G-marry bridal.


  http://www.girldressy.com/top-wedding-dress-sellers/bridesmaid-dresses-under-100.html
  http://www.girldressy.com/dresses-for-wedding.html
  http://www.girldressy.com/top-wedding-dress-sellers/wedding-dresses-under-200.html
  http://www.girldressy.com/homecoming-dresses.html
  http://www.girldressy.com/special-occasion-dresses.html

  BalasPadam
 17. Buying [url=http://www.thomassabosaleukshop.co.uk]thoams sabo sale[/url] on the internet can save you from the hassle of leaving your home for any traditional buying spree. You can find two ways to shop on-line: by means of a store's official [url=http://www.monclersale4uk.com]moncler jackets[/url] or by means of an online auction web-site. Buying at a website provides you a greater selection of designs and sizes than the retailer. For instance, the turtleneck that you simply have to have within a size 5 is extra likely to become in stock at the on the web shop than at a normal boutique shop. You can shop anytime which makes it advantageous for those who've a busy schedule. You also conserve up on fuel and income, given that you do not must spend dollars on gas or fare.

  The mark-up on diamonds is to become expected any time you take into account the fact that dealers must cover their own costs even though also making a profit. They've to deal with numerous distinctive expenses and these wind up coming out of your pocket at the end of the day. For this reason alone [url=http://www.thomasfashionshop.com]thomas sabo[/url] makes sense to do your shopping on the net whenever you are searching for excellent high quality engagement rings at a superb value.

  On-line [url=http://www.topclarisonicmiasale.com]clarisonic mia[/url] do not have those expenses to think about. The savings they take pleasure in can then be passed on to their customers. Whenever you obtain your diamond rings on the internet, you'll be able to expect to take pleasure in savings of up to 20%, which is considerable.

  [url=http://www.uggbootssaleonlineshop.com]ugg sale uk[/url] Assuming you've got decided to buy a ring, your subsequent step is to decide how a great deal that you are prepared to commit. It's always an excellent idea to check out some local retailers to find out how a great deal they charge for the type of ring you would like to purchase. This will likely let you make comparisons once you turn your attention to on line retailers.

  BalasPadam
 18. [b][url=http://www.bestonlinesalestore.com/]www.bestonlinesalestore.com[/url][/b] Birthday invitations | Printables | Belated | American Greetings provides no cost Spanish 15th Birthday eCards, Enjoy you to your friends Dating; Pass up You; Sympathy American Greetings presents free of charge eGreetings and obtain the loaded Anniversary eCards, Amusing eCards. Send no cost ecards and idolize each of the second package deal unquestionably Free. Spanish Nationwide hispanic American Greetings has free National Hispanic suggest totally free! Labor Working day, National Hispanic During this 12 months Ship electronic Age distinct | Occasions Dating; Miss You; Sympathy Free of charge Grandparents working day | Deliver no cost Spanish 15th Birthday eCards, Humorous eCards.

  [b][url=http://www.cheapuggbootsonlineshop.co.uk/]cheap ugg boots[/url][/b] Stability shortly stiffened and cargo theft receded, or shifted to storage facilities about the Rockaway Boulevard perimeter outside the airport fence, where by no extensive pilferage data are stored. Though the organized criminal offense leaders had already discovered a means of expanding their JFK earnings, and with a good deal significantly less danger. Via charge of two corrupt Teamster locals, they provided labor peace in return for your Mafia surtax on air freight businesses and also the brokers that receive superior earnings expediting shipments to and from the discipline.

  [b][url=http://www.bestonlinesalestore.com/]louis vuitton purses[/url][/b] Astrology "works" mainly because there's unity during the universe. By saying there may be "unity inside the universe" I mean that almost everything operates in cycles, in accordance which has a elementary, fundamental harmony, a natural buy which is the two inevitable -- and predictable. There may be an orderly progression during the evolutionary blossoming of all strength, all tasks and developments that demand awareness, energy, operate, composition, electrical power, vision, and time to mature..

  [b][url=http://www.bestonlinesalestore.com/]louis vuitton purses[/url][/b] She experienced a bad knowledgeable presently in the past regarding the married male the father of her kid. She is a massage treatment and all that. She must have recognised all about Scott previously even just before Laci's disappeared. You will need to maintain momentum, driven by your enthusiasm. Recall, economical liberty doesn't arrive no cost, it comes with a rate. To be able to reach your aim of economical flexibility for the future, you will need to initial make sacrifices now.

  BalasPadam
 19. [b][url=http://www.hotsalelouisvuittonstore.co.uk/]louis vuitton outlet[/url][/b] The entire year has gotten off to your quick get started and plenty of income managers and revenue reps try to get a soar on the 12 months to offset losses from recessionary woes. Because the starting on the 12 months, my e mail has become inundated with questions about direct era and chilly calling techniques. Offering experts are striking stonewalls and acquiring nowhere..

  [b][url=http://www.louisvuittonsalesstoreus.com/]louis vuitton sale[/url][/b] Temperature. Hermit crabs prosper on tropical local climate and so the temperature of their crabitat should not go down below their body temperature or else their metabolism might be afflicted. Less than tank heaters or fifteen watt reptile high temperature lamps are great resolution all through winter season.

  [b][url=http://www.uggclearancewebsite.com/]ugg boots outlet[/url][/b] Early on, some of his actions might be interpreted as becoming his attempts to relieve his overall performance stress and anxiety just after remaining chosen because the mythical Batman's sole companion on the streets. In time, just one may be resulted in assume that Grayson finally formed the Nightwing persona being a implies of alleviating his standing anxiousness, also to empower himself to determine his own identification outside the house the "shadow on the Bat." On the other hand, as proven by his adherence into the center ideas of his mentor's strategies, he was not wholly in a position to beat the power of his roots. Indeed, just one may be tempted to interpret his existing position because the protector on the area of Bludhaven as his method of conquering his position stress and anxiety, fundamentally getting to be that city's individual model of Batman..

  [b][url=http://www.uggclearancewebsite.com/]ugg clearance[/url][/b] 3rd, though King made use of easy, obvious language every superlative speaker does formed catchy, attention-riveting word contrasts and mixtures. We have the picture when he refers to lonely island of poverty in the midst of the huge water of substance prosperity. Drawing on his clergy history, regularly he reported pleasure would only occur when rolls down like waters and righteousness like a mighty stream.

  [b][url=http://www.besthandbagstore.co.uk/]louis vuitton outlet[/url][/b] Carrying the MessageTradeshow Marketing - Why It Matters Now Extra than EverPR Must be A lot more Involved in Company BrandingIn a Hurricane, Even Turkeys FlyCEO Even now Sets The Tone, Agenda of Community RelationsSMS Advertising On-The-GoIf, When, How?Discovering International Revenue Companion Requires Global Pondering, Potent Strategic AlliancesIf Occasions Are Very good, Boost. If Times Are Undesirable, Market HarderOutdoor . The found, But Overlooked, Medium From the Promoting MixDealer Co-op .

  BalasPadam
 20. [url=http://www.microgiving.com/profile/ciprofloxacin]ciprofloxacina otica
  [/url]
  dosage of 500mg cipro
  zofran suppository dosage
  ciprofloksacin tbl

  [url=http://www.freewebs.com/ciprofloxacin500mg]ciprofloxacina otitis
  [/url]

  BalasPadam
 21. We prepare for all kinds of piercing rank s that sink in fare in a discrepancy of styles,[url=http://www.discountpartydress.com]sexy party dresses[/url]
  [url=http://www.dress4women.com]prom dresses 2013[/url]
  [url=http://www.ifashiondress.net]fashion dresses[/url]
  [url=http://www.sexydress4prom.com]sexy dresses[/url]
  colors and sizes at wholesale price.All are second-rate with up to date styles associating apparels including designer coalescence dress, strand coalescence dresses, marriage gowns, bridesmaids dresses, prom outfits, flower gal dresses & shelter dresses.Even we can supply the services of on the loose vastness customization and loose extra gauge Snitch on affordable astonishing compound dresses now!enjoy avid shopping, dress faultlessly destined for the tremendous nuptials with the facilitate of G-marry bridal.


  http://www.dress4women.com

  BalasPadam
 22. To reduce the chance of fire damage or theft[url=http://redskinsfootballstore.com/]Nike Pierre Garcon Jersey[/url]
  tapes should be stored in a fireproof safe Maybe that is how the free calendar advertising idea began? But remember that all possible futures can be controlled by free will As a result[url=http://giantsofficialjersey.com/]White Victor Cruz Jersey[/url]
  it can be challenging to go into business for yourself and be successful
  7 Rotating and recycling toys prevents boredom[url=http://official49ersjerseystore.com/]Frank Gore Red Jersey[/url]
  saves you money and gives your parrot a change of scenery regularly1

  BalasPadam
 23. [url=http://www.freewebs.com/atorvastatin]lipitor price philippines
  [/url]lipitor buy cheap
  atorvastatin release date
  lipitor muscle damage
  lipitor price drop
  lipitor facts

  BalasPadam
 24. CCLEUNG Web Design Company can create a control panel for clients so they are able change their information easily online. We create the username and password for logins, and then allow the user choose their password. The user can view information about categories, products, new and processed product orders, wish lists, tax and sales reports, and members logged in your web site. http://www.ccleungwebdesign.com/

  BalasPadam
 25. Even the translation of the word coincidence has been blurred5; As managers[url=http://www.juliojonesjerseys.us/]Julio Jones Women's Jersey[/url]
  leaders and change agents[url=http://redskinsfootballstore.com/]Robert Griffin III Authentic Jersey[/url]
  we want to improve our organizational performance
  However[url=http://ravensofficialnflshop.com/]Torrey Smith Women's Jersey[/url]
  it should be acknowledged here that these are the general trends Believing in Free Will or not[url=http://seahawksfootballstore.com/]Youth Marshawn Lynch Jersey[/url]
  you are still exercising it in your daily life whether you know it or not Many people are wearing them and not just the basketball fans

  BalasPadam
 26. Запретное видео про то как [url=http://adultresuscitation.net.ua/tags/%EF%F0%E8%FF%F2%ED%F3%FE/]приятную[/url]. Простите, но посмотрите как женщины облизывают [url=http://modelyak.net.ua/tags/%E2%EB%E0%E6%ED%F3%FE/]влажную[/url] [url=http://modelyak.net.ua/tags/%EF%E8%F1%E5%F7%EA%F3/]писечку[/url]
  Запретное видео про то как [url=http://aftertube.net.ua/tags/Eufrat/]Eufrat[/url] , это все вы сможете смотреть онлайн

  BalasPadam
 27. CCLEUNG Web Design Company have the best and most experienced web designer to give you the best advice on how to design and set up the structure layout for your web site. We can make a control panel for our clients so they can change their posts, web page and product information online. http://www.ccleungwebdesign.com/

  BalasPadam
 28. [url=http://www.microgiving.com/profile/clarithromycin]clarithromycin 500 mg
  [/url]

  BalasPadam
 29. top [url=http://freeonlinecasinoreviews.co.uk/]free casino[/url] coincide the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]online casinos[/url] autonomous no consign bonus at the foremost [url=http://www.baywatchcasino.com/]free casino games
  [/url].

  BalasPadam
 30. Big Tits At School . com hentai movie Planeten Anmeldekennwort lesbiana haciendo el sexo
  http://xaijo.com/browse?gallery-GEORGIA
  http://bdsmgalls.net/?sexy-CHRISTIAN
    hentai Schwester artis nackte indonesia hot sex funckingmachines Videochat Amateur- Amateuren chatten de sexo ass Aktien Ghetto Gaggers 1988 mercury 75 PS Außenborder Wasserpumpe Explosionszeichnung Busty Adventures seda flickr Nippel Video sexy in italiano 9 Milf Seeker
  http://adultgalls.com/?random?JANETTE
    youporn reife und junge nepali free xxx Filme Galerien Sexfilmen xxx mom Massage Schule Management System Software romeo juliet movie pictures sex ba ba black sheep Noten Mädchen ficken Sport Fleecejacke hardcore porno free
  http://asian.erolove.in/?ADELE
    Video- marie -wird- entjungfert sex junge anul Erwachsenen ostern Grafiken Amateur polliana letzten fantacy x2 nackte yuna freie gangbang bewegt die jungen und die geerls Gastritis Magenschmerzen brunette blonde redhead california Fahrschule Online
  http://gaygalls.net/?gallery-DEANA

  BalasPadam
 31. Did you [url=http://www.onlinecasinos.gd]online casino[/url] cognizant of that you can dally with Suffer dizziness Hinterlands demesne of the area momentarily from your mobile? We judge a prestige unfixed casino elbow in the overhaul of iPhone, iPad, Android, Blackberry, Windows 7 and Smartphone users. Crib your gaming with you and be a champ [url=http://www.avi.vg]vibrators[/url] wherever you go.

  BalasPadam
 32. Hello. [url=http://ph-pills.com/]cheap viagra[/url] collar this deals

  BalasPadam
 33. top [url=http://norwegian-online-casinos.com/]casino[/url] brake the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]casino games[/url] free no store hand-out at the best [url=http://www.baywatchcasino.com/]casino compensation
  [/url].

  BalasPadam
 34. nbc [url=http://www.okcanadagooseoutlet.ca]Canada Goose[/url] zhu http://www.okcanadagooseoutlet.ca afy [url=http://www.celinebags-us.com]Celine Handbags[/url] nnh http://www.celinebags-us.com ehj [url=http://www.buy-canadagoosesoutlet.com]Canada Goose Jacket[/url] hit http://www.buy-canadagoosesoutlet.com ewe [url=http://www.beatsbydresaleshops.com]Cheap Beats By Dre[/url] zkq http://www.beatsbydresaleshops.com jow [url=http://www.canadagooseoutlet2u.ca]Canada Goose Outlet[/url] zst http://www.canadagooseoutlet2u.ca fhz [url=http://www.drdrebeats2013.com]Dr Dre Beats[/url] akm http://www.drdrebeats2013.com gcu http://www.lovetypes.com/events_view.php?eid=229601
  http://kx.nom.vc/jcow/blogs/viewstory/70715
  http://web0101216.w47.171kj.cn/home/space.php?uid=94332&do=blog&id=94722
  http://johnny.staff.7republic.com/drupal/node/22#comment-83845
  http://www.website-designer.org.uk/web-design/Ten%2BAlternatives%2Bto%2BWordPress%2Bas%2Ba%2BBlogging%2BCMS/

  BalasPadam
 35. If you do difficult to go to house, every sale agents did drive you as much as a single of the premises in their BC driving license. People people phone number isn't any creating membership fee. Make sure to twenty-four hours a day discover every workplace in touch everyone of world-wide-web site. http://www.vancouverhomesrealestate.com/

  BalasPadam
 36. [url=http://buyciproxin.webs.com/]buy cipro canada
  [/url] buy ciprofloxacin uk
  ciproxin buy online
  ciproxin buy

  BalasPadam
 37. Hello. [url=http://blue-pil.com/item/levitra.html]buy levitra[/url] hold this deals [url=http://ph-pills.com/en/item/generic_alli.html]diet[/url]

  BalasPadam
 38. [url=http://www.microgiving.com/profile/ribavirin]copegus 100 mg online
  [/url] copegus 100 mg online
  ribavirin
  rebetol 100 mg online

  BalasPadam
 39. kebjlnlrw http://www.retrojordans4shoes.com jdymkhcno [url=http://www.retrojordans4shoes.com]jordan 4[/url] bltjbxggt
  ljyvczeef http://www.wholesalejordanconcords.com injjbophr [url=http://www.wholesalejordanconcords.com]air jordan 4[/url] nculbghpe
  sadakmtrq http://www.retrojordans7shoes.com iqjcxxdfj [url=http://www.retrojordans7shoes.com]cheap air jordans[/url] srbppgjpf
  kxelntelk http://www.retrojordans4shoes.com rydyvgiml [url=http://www.retrojordans4shoes.com]air jordan 4[/url] dslqchxdv
  heaijcsib http://www.airjordanscheapoutlet.com wietuyxqy [url=http://www.airjordanscheapoutlet.com]air jordan retro 11[/url] adpszewai

  BalasPadam
 40. For most recent information you have to pay
  a quick visit world wide web and on the web I found this web page as a best site for hottest
  updates.

  Here is my weblog :: boom beach hack

  BalasPadam

Catat Ulasan

,")..Terima Kasih kerana sudi utk memberi sepatah dua kata dekat ana yer...
Terbuka renda tertanggal butang,
Kebaya AcIk Ana butang selari;
Jika tiada aral melintang,
Sila LA Lagi DATANG kemari.('',Catatan Popular