Powered by Blogger.
Kurun Najwa728 x 90

Tazkirah Jumaat : Rahsia Waktu Solat Yang Teratur


Allah S.W.T memerintahkan kepada hamba-Nya agar mereka menunaikan solat secara teratur. Solat terutama solat wajib lima waktu perlu dilakukan oleh umat Islam secara teratur dan telah ditetapkan waktunya.

Firman Allah Taala dalam surah An-Nisa' ayat 103 yang bermaksud:

"Maka apabila kamu telah menyelesaikan solat, ingatlah Allah di waktu berdiri, di waktu duduk dan di waktu berbaring. Kemudian apabila kamu telah merasa aman, maka dirikanlah solat itu (sebagaimana biasa). Sesungguhnya solat itu adalah fardhu yang ditentukan waktunya atas orang-orang yang beriman."

 Lalu apakah rahsia di sebalik waktu solat yang teratur itu..??

Dari sudut pandangan kesihatan, ternyata solat yang dilakukan secara teratur dapat memberi hikmah pada kesihatan. Satu kajian menjelaskan bahawa solat yang dilaksanakan dengan teratur amat berpotensi untuk menambah kekuatan orang yang melaksanakannya dalam menjaga tekanan darah agar tidak melebihi kadar normal.

1 comment:

  1. Excellent information however I’d like to let you know that I think there is problem with your RSS feeds as they seem to not be working for me. May be just me but I thought overall I would cite it.

    ReplyDelete

,")..Terima Kasih kerana sudi utk memberi sepatah dua kata dekat ana yer...
Terbuka renda tertanggal butang,
Kebaya AcIk Ana butang selari;
Jika tiada aral melintang,
Sila LA Lagi DATANG kemari.('',