Manfaat si (tua-tua) Keladi


 

Tua tua Keladi, makin tua makin menjadi. Itu kata pepatah. Tapi memang begitulah adanya, semakin tua Keladi akan semakin menjadi, gatalnya!
Keladi memiliki nama latin Caladium bicolor. Tanaman dengan tinggi antara 25-50 cm ini daun dan bunganya mengandung saponin, rimpangnya mengandung flavonoida. Di samping itu bunga dan rimpangnya mengandung polifenol.
Umbi keladi berkhasiat sebagai obat sakit bengkak pada jari tangan. Caranya cukup dengan menumbuk halus ±15 gram umbi keladi yang telah dicuci bersih, lalu tempelkan pada jari yang sakit. Jika sudah mengering segera diganti yang baru.

Resepi asam rebus keladi

 

Bahan:



- Cili kering -buang biji dan rebus*
- Bawang merah*
- Belacan*
- Udang kering  -rendam*
- Lada hitam*
- Batang keladi -disiang dan dibersihkan. Rebus hingga masak, tapi jangan terlalu lembik.
- Isi ikan kembung yang telah direbus (optional)
- Daun kesum  - daun kesum from my backyard garden...chewah! :)

Cara:



1) Tumbuk semua bahan* 
2) Masukkan ke dalam periuk bersama asam keping dan air secukupnya. Masak hingga mendidih

3) Bila sudah mendidih, masukkan isi ikan kembung (optional) dan perasakan dengan garam dan sedikit gula hingga mengancamm!

4) Masukkan batang keladi yang telah direbus dan daun kesum sebagai penambah rasa dan mewangikan masakan. Renihkan seketika hingga batang keladi empuk (10-12 minit)


Siap!


Sayur keladi sangat lazat jika dimakan bersama nasi kerabu utara. Dengan nasi putih pun lazat jugak. Tapi, selalunya di Kedah, nasi kerabu partnernya ialah sayur keladi. Gulp!

Tapi memandangkan di kotaraya nie susah nak dapat ulam-ulaman sejati kampung macam daun mengkudu, daun sekentut, pucuk gajus, pucuk putat dan sebagainya,  maka menu nasi kerabu utara kami postpone dulu. Nak cari batang keladi nie pun payah nak dapat yang fresh dan elok...kalo kat kampung tu cabut kat tepi rumah jer yer....heheeee
Erkk! hati-hati yer cikjah pilih batang keladi, takut dapat yang gataiii....heheee

Ulasan



Catatan Popular