Fakta Garam
Garam sumber untuk di jadikan perasa dalam makanan..wahai ibu-ibu di laman blog ana anda tahu kalau nak memasak jgn letak garam kenapa anak kata sedemikian.
cuba kita buat seperti orang Arab depa masak tawaq habiaq tapi bila hendak makan baru mereka letak garam.
Sunnah Nabi swt menyatakan bahawa ia bagus untuk kesihatan tubuh.
Ramai orang tertipu dengan fakta palsu menyatakan kalau ambik garam lebih boleh terkena penyakit darah tinggi.."ini protokol yahudi"
bagi cara kehidupan Nabi swt antaranya ialah:-
1. sebelum makan nabi letak secubit garam di lidah untuk mengelakkan santau dan tapis makanan yang akan di makan
2.ketika menuju di tempat baru nabi swt ambik garam dahulu untuk sesuaikan hormon tubuh di tempat baru.
3.untuk mengubati penyakit rohani,air perlu di campur garam terutama untuk ubati sihir dan santau..
WHY?
sebabnya allah swt cipta garam adalah sebagai penarik toksid,asid,racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur-unsur negetif (pengamalan darus syifa, untuk bersih rumah atau pagar di sekeliling rumah kita.
4. Garam juga unsur yang boleh imbangkan balik sistem tubuh badan kita di dalam sunnah nabi..garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu tinggi/panas
maksudnya kita kalau nak memasak kena guna garam bukit dan jangan letak garam semasa makanan gelegak atas dapur.tutup api dan biar suhu turun dahulu baru kita letak garam yang di panggil
"letak garam atas darat "
seperti orang Arab lakukan
letak garam semasa hendak makan mengapa?
ini kerana garam mengandungi sodium dan potassium.
Tubuh perlu potassium lebih kalau panas garam hanya tinggal sodium,
Potassium akan rosak dalam suhu panas oleh kerana itulah boleh terkena darah tinggi..
nice fact :)
BalasPadamterima kasih perkongsianya, memang banyak gunanya garam ni selain dr untuk masakan je,
BalasPadamOhh. Macam tuu. (^̮^) baru tauu. Nice sharig. ^^
BalasPadam