10 Tips Buat Yang Berkeluarga

Alhamdulillah lama juga anak tak menulis huhuu asyikk copy paste ja dengan menyertai mana2 giveaway..aduhhh kadang2 jadi frust juga la..join menang dh bg detail hadiah tak sampai2 tak pa..yg penting kena happy kan kawan-kawan..oppss..mehh sini nak kongsi sikit tetang Tips buat yang dah lama berkeluarga dan yg bakal berkeluarga muhahah..

sumber google

1.  u all kalau tiba2 teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah,sampai ke ayat 'iyyakanakbuduwaiyyakanastain'-ertinya Hanya kepadamu kami sembah dan hanya padamu pohon pertolongan...mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak kita ingat tu.habiskan bacaan surah Al fatihah doakan semoga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya,memiliki ilmu yang sebenarnya dalam urusan agamanya,memiliki ilmu yang bermanafaat dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

2.Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak)jadi anak yang soleh dan solehah sayang!..Cubalah amalkan (ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya) dan ucapan ini adalah DOA dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat..

3.Masa bangun solat malam,solatlah hajat disisinya.Maksudnya kita solat dalam bilik dia dan dekat dengan dia.Jika selalu buat dan kita kita juga selalu beritahu dia yang kita sering berdoakan dia dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang kita amat sayangkan dia dan nak jadi anak soleh atau solehah dia akan tahu kita selalu solat hajat untuknya.

4.minta dikasihiani dan ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah.Jika dia tak jadi anak soleh atau solehah bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

5.Peluk dia selalu walaupun dia sudah besar,sebagaimana kita tantang dia masakecilnya.Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikan padanya yang kita nbangga mempunyai anak sepertinya.

6.Maafkan anak kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati kita,muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah krana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7.Perkara yang paling penting kita kena jaga tutur kata kita yg membuatkan hatinya terluka jika TER...kata kita cepat2 minta maaf pada nya explain perkara yg betul supaya anak kita  faham

8.amalkan membaca ayat 40 surah ibrahim supaya kita,anak dan zuriat keturunan kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan solat

 
9.selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat,belajar tinggi2 hatta hafal al quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia,allah tak pandang wajah yang cantik tapi allah pandang hati yang cantik.kerana Allah tak sayang,manusia tak suka..

10.Oppss buat yang ni kawan2 kita sama2 amal ya..ketika membasuh beras niatkan 'ya allah embutkan hati anak-anak ku sebut nama dia................utk faham agamanya',(knp kita nak dia faham agama,kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka)sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi".Basuh beras lawan jam (macam org tawaf)sambil selawat kepada Nabi Muhammad SAW masa kita buat kerja hati kita jangan lalai dan ingat kepada Allah selalu..


Ulasan

  1. Kalau cerita pasal tips jaga anak ni memang tacing.
    Ni nak revise balik semua ni.
    Thanx Ana.

    BalasPadam
  2. Itulah kekurangan akak yang tinggal berjauhan dari anak... Cuma mampu doakan di angin lalu saja....

    BalasPadam

Catat Ulasan

,")..Terima Kasih kerana sudi utk memberi sepatah dua kata dekat ana yer...
Terbuka renda tertanggal butang,
Kebaya AcIk Ana butang selari;
Jika tiada aral melintang,
Sila LA Lagi DATANG kemari.('',Catatan Popular