Pau Bakar Yang Lagend

Pau juga dipanggil sebagai baozi, bao, bau, humbow, nunu, bausak, atau pow merupakan sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan yis, diuli dan dibentukkan bulat yang mempunyai inti di dalam, sama ada manisan atau berdaging atau sayur-sayuran. Teknik popular untuk memasak pau ialah dengan menggunakan cara mengukus. Selain menggunakan teknik mengukus, teknik memasak secara goreng dan bakar juga boleh dilaksanakan.
Bagi mengenalpasti jenis-jenis pau yang dimasak, biasanya setitik pewarna diletakkan di atas pau bagi menandakan jenis inti yang terdapat di dalam pau tersebut. Di Malaysia, pau biasanya dihidangkan panas-panas, yang dibuat secara segar ataupun yang sejuk beku.
Asal masakan ini datangnya dari China.

jom kita kongsi sedikit resepinya..
Bahan-bahannya;
Untuk roti;
1 kg tepung gandum
2 sudu yeast mauripan- bancuh dengan air suam bersama-sama 7 sudu gula- biar hingga berbuih
7 sudu besar minya masak- saya guna minyak sayur
Air secukupnya
1 sudu teh garam.
Daun pisang untuk alas roti-basuh bersih dan gunting mengikut saiz roti yang akan dibentuk.
Cara-caranya.
- Sediakan tepung ke dalam mangkuk besar.
- Bancuh garam dengan air hingga larut.
- Masukkan bahan yeast, air garam dan minyak ke dalam tepung.
- Uli sehingga adunan lembut dan tidak melekat di tangan,
- Biarkan hingga naik 2x ganda.
untuk intinya;
Saya gunakan inti kelapa dan caranya memang berbeza tapi saya harap anda cuba cara ini kerana rasanya akan lebih sedap berbanding inti yang dimasak terlebih dahulu.
Bahan-bahannya;
1 biji kelapa parut putih- lebih sedap kalau yang agak muda
1 sudu kecil garam
2 cawan gula- boleh kurangkan kpd 1 1/2 cawan.
Cara-caranya;
Saya gunakan inti kelapa dan caranya memang berbeza tapi saya harap anda cuba cara ini kerana rasanya akan lebih sedap berbanding inti yang dimasak terlebih dahulu.
Bahan-bahannya;
1 biji kelapa parut putih- lebih sedap kalau yang agak muda
1 sudu kecil garam
2 cawan gula- boleh kurangkan kpd 1 1/2 cawan.
Cara-caranya;
- Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.
- Kacau tanpa henti untuk 10 minit sehingga gula cair dan kelapa jadi lembab dan bersinar.
- Simpan dalam peti sejuk, dan keluarkan sebaik sahaja hendak dimasukkan ke dalam adunan roti.
Langkah membentuk roti;
- Doh roti telah kembang 2 kali ganda.
- Sediakan alas daun pisang.
- Tidak perlu tumbuk adunan ttadi untuk keluarkan anginnya.
- Gunakan pisau, tarik dan potong doh secukunya untuk sebiji roti.
- Masukkan inti kelapa dan bungkus doh elok-elok- bentuk ikut suka.
- Letakkan di atas daun pisang yang telah disapu minyak. Biarkan sebentar sebelum dibakar.
- Bakar roti menggunakan api grill atas bawah selama 8 minit ayau sehingga bahagian atas roti sedikit terbakar.(Saya guna microwave oven untuk grill api atas bawah)
- Siap.
Nampak sedap. Boleh cuba resepi ni kalau2 teringin nak makan pau nnt. Screenshot dkt phone siap2 senang
BalasPadamkena try taw hihii :) sedap
PadamSuka juga makan pau bakar nih , sedap gila kalau duibakar mengunakan arang. PAdahal sama je bakar masuk oven hahaha
BalasPadamsanggup ka nak menunggu bakar pakai arang takut terhangit ja nnt hahahha
Padamboleh buat jual ni... Frozen kan pastu jual... tentu laku...
BalasPadamxpayah frozen jual hat dah bakar dahh
PadamNak try lah weekend nie. Tak pernah buat lagi pau bakar
BalasPadammeh beli dgn akak la..try rasa tgk
Padamnanti bila-bila boleh la cuba buat jgk..ada resepi ni..hehe
BalasPadamtak pernah tahu boleh buat pau bakar. nak try buat juga la
BalasPadamNampak pun sedap.. boleh try ni.
BalasPadamTerima ksih berkongsi resepi. Nak cuba jugaklah nanti
BalasPadamsedapnya nampak pau ni..lapar pulak jadinya
BalasPadamTak pernah lagu cuba pau bakar. Menarik ni & kena cuba!
BalasPadamcuba dik jangan xcuba sedap ooo
PadamPau bakar ruby tak berapa suka. Sebab suka pau lembut tu. Tapi bleh cuba nanti. Asalkan inti dia BBQ chicken. Hahha
BalasPadamkalau bakar boleh tahan lama sikit
PadamPau bakar ni boleh pakai inti lain ke selain kelapa? Ke memang kelapa je yang sesuai?
BalasPadamboleh nak pakai inti kacang parpu pun bolehh
PadamNampak banyak sedap.. no wonder it's pau bakar yang legend..
BalasPadamRawlins nak share kat adik Rawlins la sebab dia rajin bab-bab sebegini. Lazat plak tu!
BalasPadam1st time juga dengar pasal pau bakar nie... macam xpernah jumpa je... T-T
BalasPadamsedapnya tengok pau bakar ni. rasa nak cuba nanti.
BalasPadamHi dear adna, menariknya pau ni. Kita paling suka pau kari daging! Haaaaa,sedap! hehe...
BalasPadamBestnya Bonde suka makan pau, ada resepi tu bolehlah try buat nanti!
BalasPadamKita suka kuih ni...tak tau pulak nama dia pau bakar..kalau kt sni chinese pnggil kuih tambun kalau xsilap
BalasPadamMacam kenai ja pic pertama kt atas tu?
BalasPadam